Deputatul Niță (PSD): „Am votat în Comisia pentru Agricultură amendamentul care prevede ca durata contractelor de arendă să fie de cel puțin 10 ani”

Deputatul Nicu Niță (PSD) informează că ieri, în Comisia pentru Agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice – din care face parte – a fost votat amendamentul care prevede ca durata minimă a contractelor de arendă încheiate între fermieri și arendatori să fie de 10 ani.

Amendamentul face parte din proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.287/2009 privind Codul civil, discutat ieri în comisia amintită. O altă prevedere legislativă votată ieri prevede că subarendarea totală sau parțială este interzisă sub sancțiunea nulității, cu excepția schimbului de utilizare a terenului între arendași.

„Faptul că s-a stabilit ca durata arendării să fie de cel puțin 10 ani asigură o previzibilitate și o stabilitate în acest domeniu. Adrendașul are obligația de a investi în terenul respectiv, însă orice investiție se face în condițiile în care există o stabilitate, pentru că este necesară o perioadă de amortizare a investițiilor. Dezvoltarea agriculturii se poate face prin accesarea de fonduri europene, prin împrumuturi bancare, prin investiții pe termen mediu și lung; toate acestea fac necesară stabilirea unei durate minime de arendare de 10 ani”, a declarat Niță, care este el însuși fermier.

Parlamentarul brăilean a mai precizat că proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.287/2009 privind Codul civil va merge în plenul Camerei Deputaților, pentru a fi votat, după care va ajunge la Președintele României, pentru promulgare.