Deputatul Niță (PSD): În loc să-i bănuim pe fermieri că se gândesc la hoție, nu e mai corect să ne concentrăm pe a lansa programe atât de bine gândite, încât nu lasă loc pentru fraudă?

Deputatul Nicu Niță (PSD) susține poziția ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu (PSD), care a luat apărarea fermierilor români, despre care fostul ministru Adrian Oros (PNL) a vorbit ca despre niște „vânători de subvenții”, interesați să fraudeze programele MADR.

Chesnoiu a declarat că „este cel mai urât lucru din lume” să fie aruncat acest stigmat asupra fermierilor români, să fie considerați hoți și că funcționarii care stau la aer condiționat, în birourile lor confortabile, vorbesc de rău „oamenii care trudesc în condiții inumane, cu obrazul brăzdat de soare și vânt”.

Chesnoiu a mai comentat că în loc să-i acuze pe agricultori că încearcă să fraudeze programele MADR, funcționarii din minister ar trebui să conceapă acele programe în asemenea mod, încât să nu poată fi fraudate.

În ceea ce-l privește, Nicu Niță, care este membru al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților și este el însuși fermier, a declarat pe această temă: „Domnul ministru a exprimat poziția noastră, a celor din PSD, pe această temă. Și mă bucur că avem în fruntea Ministerului Agriculturii un om care îi respectă pe agricultori, nu unul care îi vorbește de rău și-i bănuiește că sunt puși pe fraudarea unor programe.

Sunt și cazuri de fraudă? Da, fără discuție. Dar de aici și până la a-i considera pe toți agricultorii ca fiind puși pe înșelăciune e distanță mare.

Prima condiție pentru a avea discuții constructive între doi parteneri (cum ar trebui să fie conducerea Ministerului Agriculturii și reprezentanții agricultorilor) este ca aceștia să se respecte între ei. Eu cred că domnul ministru a dovedit că din acest punct de vedere poate fi un partener de discuții pentru agricultori. Și mă bucur că dânsul are în vedere luarea tuturor măsurilor pentru a limita cât mai mult posibilitățile de fraudare a programelor MADR, prin chiar modul în care sunt concepute acestea. În loc să-i bănuim pe toți fermierii că se gândesc la hoție, nu e mai corect să ne concentrăm pe a lansa programe atât de bine gândite, încât nu lasă loc pentru fraudă?”.