Deputatul Niță (PSD): „Schema de reducere a accizei pentru motorină utilizată în agricultură continuă și în anul 2023”

Deputatul brăilean Nicu Niță (PSD) îi informează pe cei interesați că schema de reducere a accizei pentru motorină utilizată în agricultură continuă și în anul 2023.

Niță, care este secretar al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, declară că ministrul Agriculturii, Petre Daea (PSD), „a pregătit actul normativ care completează HG nr.1174/2014, privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorină utilizată în agricultură. Prin acest act normativ se vor asigura condițiile pentru acordarea și în acest an a ajutorului de stat fermierilor, prin reducerea accizei pentru motorina utilizată în agricultură.

Pentru anul 2023 subvenția care se acordă fermierilor ca ajutor de stat, sub formă de rambursare, este de 1,529 lei/litru și reprezintă diferența dintre nivelul de 1.632,81 lei/1.000 litri al accizei standard pentru motorină și rata accizei reduse de 103,9059 lei/1.000 litri.

Ministrul PSD al Agriculturii a asigurat pentru anul 2023 suma de 500 milioane de lei de la bugetul de stat, în așa fel încât sprijinul de care beneficiază agricultorii pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură să fie acordat și în acest an, prin aplicarea unei rate reduse de impozitare a motorinei utilizate la efectuarea lucrărilor mecanizate în sectoarele vegetal, zootehnic și îmbunătățiri funciare”.

Precizăm că pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a fost postat în consultare publică proiectul de Hotărâre pentru completarea HG nr. 1174/2014, privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.