Deputatul Niță se pronunță împotriva propunerii de limitare a efectivelor de animale în fermele zootehnice, luată în calcul în prezent la nivelul Uniunii Europene

Parlamentarul brăilean Nicu Niță (PSD), membru al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, consideră că este necesar să fie analizată cu foarte mare atenție ideea reducerii efectivelor de animale în ferme, pentru combaterea poluării, care se discută în aceste zile la Bruxelles, pentru că efectele pot fi unele majore. Mai exact, este vorba despre faptul că la nivelul Uniunii Europene se ia în calcul introducerea unui prag de 150 capete pentru fermele zootehnice, în vederea reducerii emisiilor de metan și amoniac. În cazul în care crescătorii de animale doresc să depășească acest prag, ei ar fi obligați să investească în tehnologii de ultimă generație care să reducă poluarea, ceea ce ar însemna cheltuieli foarte mari.

Întrebat cum vede această idee, Niță ne-a declarat că pentru crescătorii de animale din România o asemenea  măsură ar fi o lovitură foarte mare și tocmai de aceea trebuie chibzuite bine lucrurile: „Am văzut că domnul Daea, ministrul Agriculturii, a avut declarații foarte clare pe acest subiect, a spus că România nu este de acord cu o astfel de măsură. Din câte am înțeles, la nivelul țării noastre fermele de bovine au circa 2000 de capete, deci vă dați seama ce ar însemna să rămâi cu 150 de capete. Noi avem o tradiție în creșterea animalelor, aici este vorba despre hrana noastră, iar subiectul este sensibil mai ales în această perioadă în care avem parte de crize de tot felul și în care asigurarea hranei populației trebuie să fie o prioritate pentru orice guvern responsabil.

Aceasta este o măsură mult prea dură, este ceva ce ar distruge zootehnia în România. Pe de o parte, costurile pentru păstrarea fermelor cu efectivele actuale ar fi uriașe, ar fi imposibil pentru crescătorii de animale să achiziționeze acele tehnologii moderne care să reducă poluarea, iar pe de alta, dacă ajungem la ferme cu 150 de capete nu mai putem asigura hrana pentru populație. Niciuna dintre acestea nu este o variantă acceptabilă. Deocamdată, însă, încă se poartă discuții, nu este luată nicio decizie la nivel european”.

Niță a amintit de faptul că a mai fost în urmă cu ceva timp o discuție cu privire la ideea limitării numărului de porci crescuți în gospodăriile populației, care a agitat spiritele: „La acea vreme, noi în Comisia de Agricultură am susținut că este necesar ca numărul de animale să crească în curtea fiecărui gospodar, nu să fie impuse restricții. Personal am vorbit despre acest lucru și m-am exprimat împotriva propunerii de limitare a numărului de animale pe care le poate crește omul în curtea sa”.

Articole asemănătoare

Comment

  • Ciupitu Zamfir

    30/09/2022

    Cu respect !Felicitări!

    Replay

Lasă un răspuns