DEPUTATUL NIȚĂ: SUMELE ACORDATE CA AJUTOR PENTRU INSTALAREA TINERILOR FERMIERI NU ÎI VOR CONVINGE PE TINERII PLECAȚI ÎN STRĂINĂTATE SĂ REVINĂ ȘI SĂ RĂMÂNĂ ÎN ȚARĂ

„Eu cred că sumele acordate ca ajutor pentru instalarea tinerilor fermieri nu îi vor convinge pe tinerii plecați în străinătate să revină și să rămână în țară; mai este nevoie și de alte argumente, ca să-i convingem să facă asta” – este comentariul deputatului brăilean Nicu Niță (PSD).

Directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Mihai-Liviu Moraru, a declarat zilele trecute că va fi redeschisă submăsura 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, în condițiile în care mai sunt disponibile 20 de milioane de euro.

Anul acesta, în premieră, Ministerul Agriculturii a alocat fonduri atât pentru tineri fermieri din țară (circa 23 de milioane de euro), cât și pentru tinerii din diaspora, care sunt dispuși să revină în țară și să-și facă o fermă (circa 20 de milioane de euro). Sesiunea de depunere a cererilor s-a încheiat la 15 octombrie 2020, însă au fost foarte puțini fermieri din diaspora care au depus proiecte, pentru a obține acest ajutor. Ca atare, pentru a-i încuraja pe aceștia, AFIR a simplificat Ghidul solicitantului pentru tinerii din diaspora.

L-am întrebat pe Niță, care este membru al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților și în plus, este el însuși fermier, dacă din ceea ce a constatat, sunt mulți tineri interesați să pornească o afacere de acest gen în agricultură.

Parlamentarul ne-a declarat: „Poate că ar fi tineri interesați să-și înființeze o fermă, dar pentru asta au nevoie de sume mari și în general, tinerii nu dispun de astfel de fonduri. De unde să aibă tinerii atâția bani pentru înființarea unei ferme? Dacă te duci la bancă să faci un împrumut pentru așa ceva trebuie să ai cu ce să garantezi, că ajungi să îți ia și casă și tot. Nu se înghesuie nimeni să se împrumute la bancă pentru înființarea unei ferme. Gândiți-vă că e vorba de sume importante, nu glumă, mai ales dacă vrei să cumperi și animale.

Nu e de mirare că nu sunt mulți tineri care să fie interesați să pornească de la zero o fermă. Mulți dintre tinerii care lucrează acum în agricultură sunt cei care sunt implicați în afacerea familiei, care continuă o activitate care a fost pornită de părinții lor.

Bineînțeles că este benefic un astfel de ajutor pentru instalarea tinerilor fermieri, dar tot e riscant pentru un tânăr să o ia de la zero în agricultură, fiindcă acești bani nu acoperă totul.

De asemenea, este bine că se acordă astfel de stimulente și pentru tinerii care au plecat în străinătate, dacă sunt dispuși să revină în țară și să se apuce de agricultură, însă acest ajutor e suficient ca să-i aducem înapoi în țară pe tinerii plecați peste hotare? Eu nu am auzit până acum de niciun tânăr care să fi venit din străinătate ca să-și facă o fermă în România, atras de un astfel de stimulent… Nu spun că nu există, spun doar că eu nu am auzit de niciunul. Cred că acest gen de ajutor financiar nu este suficient, ca să-i convingem să revină în țară”.

Precizăm că ajutorul acordat prin PNDR 2020 pentru instalarea tinerilor fermieri, nerambursabil, este în valoare  40.000 de euro sau 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricole. Finanțarea se acordă beneficiarilor în două tranșe: 75% din sumă la semnarea contractului de finanțare și restul de 25% în funcție de implementarea corectă a Planului de afaceri, fără a depăși 3 ani (respectiv 5 ani pentru exploatațiile pomicole) de la semnarea contractului de finanțare.