DEPUTATUL NITA: SUNT GATA SA AJUT IN ORICE FEL POT PENTRU CA CJ, PRIN ATOP, SA FINANTEZE IN CONTINUARE DOTAREA POLITIEI SI A JANDARMERIEI

Deputatul brailean Nicu Nita (PSD) considera ca e necesar sa se gaseasca solutii pentru a se continua alocarea de fonduri de la bugetul CJ catre Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica (ATOP), in scopul dotarii Politiei si Jandarmeriei. Nita, care in perioada in care a fost consilier judetean, a ocupat si functia de presedinte al Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica (ATOP) Braila, declara ca stie foarte bine cat de utile au fost acest gen de ajutoare care s-au acordat ani la rand Politiei, dar si Jandarmeriei si este gata sa se implice in elaborarea unei initiative legislative care sa clarifice legea actuala, daca este nevoie de asa ceva.

Nita a facut aceste comentarii dupa ce presedintele CJ Braila, Iulian Chirac (PSD) a declarat ca in 2018 nu s-au mai acordat niciun fel de sume ATOP, pentru dotari destinate Politiei judetene, fiindca “nu se mai poate pe lege”.

De fapt, legea e aceeasi de ani de zile si pe baza ei, din 2011 incoace s-au alocat anual fonduri pentru dotarea IPJ, a Jandarmeriei si a ISU, insa in 2018, Chiriac a considerat ca legea e interpretabila si n-a mai dat bani decat pentru ISU, explicand ca nu vrea sa riste sa aiba probleme, ca urmare a controalelor Curtii de Conturi.  Seful judetului a precizat insa ca spera ca parlamentarii braileni sa initieze un proiect pentru modificarea legislatiei in vigoare, astfel incat aceasta sa fie mai clara cu privire la alocarea de fonduri catre ATOP, din bugetul judetean.

In acest context, deputatul Nita ia in calcul elaborarea unei initiative legislative care sa modifice actualul act normativ: “In perioada in care eu am fost presedinte ATOP am obtinut bani si s-au cumparat o serie de dotari care au fost foarte utile Politiei. Am ajutat de cate ori am putut si Politia, dar si Jandarmeria si mi se pare normal sa o facem, fiindca aceste dotari ajutau oamenii legii sa-si desfasoare activitatea cat mai eficient. A fost vorba de dotari de sute de mii de lei anual, care au constat in echipamente informatice, dar si alt gen de aparatura, sisteme de supraveghere, statii de lucru portabile, casti protectie, veste reflectorizante. Deci ca sa fie clar, nu li s-au dat banii respectivi, ci au fost achizitionate aceste bunuri si le-au fost date in folosinta gratuita.

Pe perioada cat am fost eu la ATOP, am avut o colaborare foarte buna cu IPJ si Jandarmeria si i-am ajutat de fiecare data, in masura in care am putut. Cred ca ar trebui sa se continue aceste gen de colaborare. Eu am fost informat ca anul trecut nu s-au mai acordat astfel de fonduri catre Politie si ca ar fi fost nevoie de un astfel de ajutor si sunt gata sa ajut in orice fel pot, ca parlamentar, pentru a rezolva problema. O sa studiez legislatia actuala si daca este nevoie de o initiativa pentru schimbarea acesteia, cu siguranta o sa ma implic. Pana la urma, nu e vorba doar despre a ajuta Politia si Jandarmeria, e vorba de a ajuta cetatenii acestui judet, fiindca ei au de beneficiat daca oamenii legii au tot ce le trebuie pentru a-si desfasura activitatea”.