Deputatul Petrea cere autoritatilor sa se implice in realizarea lucrarilor de termoizolare

P1080890

Deputatul UNPR de Braila Dorin Silviu Petrea cere autoritatilor locale sa se foloseasca de facilitatile oferite de finantarile europene in domeniul eficientei energetice si sa aloce cu prioritate sume pentru acest gen de lucrari, in anii urmatori.

„Provocarile Romaniei in sectorul energetic sunt mari, stim bine. Ne-am asumat niste obiective pe care trebuie sa le indeplinim pana in 2020. Reducerea consumului de energie electrica cu 20 de procente este una dintre tintele noastre, iar cu totii stim ca cele mai mari pierderi sunt la blocuri. Se impune o alocare prioritara pentru termoizolare, iar cateva axe ale exercitiului bugetar european prognozat pentru perioada 2014-2020 permit acest lucru. Este insa important ca autoritatile locale sa elaboreze din timp o strategie prin care sa creasca gradul de accesare a fondurilor disponibile”, a sustine Petrea, intr-un comunicat de presa.

Deputatul precizeaza ca prin Axa Prioritara 3 – Sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de carbon se vor sprijini masurile de eficienta energetica pentru cladirile publice si rezidentiale. In acest caz, beneficiarii vor fi autoritati publice centrale si locale, iar pentru cladirile rezidentiale, beneficiarii vor fi autoritatile publice locale din mediul urban, in parteneriat cu asociatiile de proprietari.

Dorin Silviu Petrea a mai semnalat faptul ca in anii precedenti au existat proiecte care nu s-au implementat, fie din cauza lipsei de expertiza a celor care le-au scris, fie din cauza birocratiei. El solicita prospectarea pietei si o atenta analiza a furnizorilor de servicii in domeniul elaborarii de proiecte pe fonduri europene, astfel incat Braila sa poata beneficia de lucrari conform normelor UE: „Sper ca in urma experientelor Slovaciei si Poloniei am inteles cu totii ca nu ne putem juca pe bani europeni si ca trebuie sa valorificam aceasta oportunitate de a investi in eficienta energetica. In definitive, nu as vrea sa ne furam singuri caciula. Contribuim financiar pentru proiectele UE, motiv pentru care cred ca nu se pune problema sa lucram sub normele acceptate la nivel international si sa ratam aceste fonduri, riscand si alte sanctiuni”.

Potrivit Ministerului Afacerilor Europene, Programele Operationale 2014-2020 au fost transmise oficial Comisiei Europene, fiind in procedura de analiza pentru aprobare prin Decizie CE, iar Ghidurile Aplicantilor cu criteriile de eligibilitate sunt in curs de elaborare.