Deputatul Popa a stabilit cu noul inspector școlar general: din septembrie se vor face demersuri pentru înființarea în mediul rural a 4 sau 5 noi școli profesionale agricole, care vor funcționa în sistem dual. Popa se angajează că va găsi fermieri care să investească în aceste școli
Președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, a discutat deja cu colegul său Cătălin Canciu – care va prelua de la 1 septembrie funcția de inspector școlar general – despre demersurile care sunt necesare pentru înființarea în mai multe comune din județul nostru a unor școli profesionale care să pregătească specialiști în domeniul agricol.
Deputatul s-a ocupat de înființarea în comuna natală, Cireșu, a unei astfel de școli, care va funcționa în sistemul învățământului dual începând din anul școlar 2023-2024, cu două specializări – agricultor culturi de câmp (12 locuri) și mecanic agricol (12 locuri), cursurile fiind cu o durată de 3 ani. Școala Profesională „Anastase Simu” își are sediul în satul Scărlătești, fiind în subordinea Școlii Gimnaziale Cireșu, iar oferta acesteia s-a dovedit a fi foarte atractivă pentru elevii din zonă, dovadă că s-au ocupat toate locurile disponibile.
Ca urmare a interesului manifestat de elevii din zonă, dar și de primarii unor localități din județ, deputatul liberal, împreună cu noul inspector școlar general, vor face demersurile pentru înființarea unor astfel de școli profesionale și în alte comune, acestea urmând să-și înceapă activitatea din anul școlar 2024-2025.
Popa a investit câteva zeci de mii de euro în Școala Profesionă „Anastase Simu” și elevii vor putea face practică în care firmei cu profil agricol la care acesta este unic asociat. În plus, elevii din satele comunei Cireșu, din Dudești și Roșiori vor beneficia de transport gratuit și de asemenea, toți elevii vor primi o bursă lunară de 400 de lei, din care 200 de lei susținuți din bani publici și 200 de lei susținuți de firma liberalului.
Întrebat dacă va continua să investească și în noile școli, Popa a spus: „Nu neapărat că voi investi eu; în fiecare localitate sunt fermieri destul de puternici, care caută un mod de a-și asigura forța de muncă. Dacă noi nu investim în tineri și nu investim în pregătirea lor…”.
Liberalul a afirmat că se va ocupa de găsirea acelor fermieri care să fie dispuși să investească în noile școli profesionale cu profil agricol: „Nu știu dacă o să pot eu să susțin toate școlile din județ, dar cu siguranță voi merge la fermierii pe care-i cunosc, să-i rog și să le explic cât de importante sunt aceste școli profesionale.
După școala care a fost făcută după 1990, și astăzi mai avem de câștigat cu mecanizatorii pe care-i folosim în agricultură, dar nu mai vine nimic din spate. Ne chinuim să-i școlarizăm la locul de muncă, dar această școlarizare e una foarte costisitoare, că omul nu știe, strică utilajul, iar utilajele sunt foarte scumpe. Agircultura performantă pe care o practicăm astăzi în județul Brăila necesită achiziția unor tractoare și utilaje de câteva sute de mii de euro, poate milioane de euro. Vă dați seama, când îi dai un tractor de câteva sute de mii de euro pe mână, trebuie să știe exact ce are de făcut”.