Deputatul Popa: „Când PSD era în opoziție cerea vehement majorarea pensiilor cu zeci de procente. Acum, când e la putere, PSD a propus o majorare a pensiilor mai mică decât a cerut PNL”

„Ne amintim cu toții cum PSD-ul, pe când se afla în opoziție, făcea declarații populiste, cerând vehement majorarea pensiilor cu zeci de procente. Când PNL, aflat la guvernare, spunea că bugetul nu permite asemenea majorări, ne acuzau că nu ne pasă de vârstnici. Acum, când PSD-iștii se află la putere și au posibilitatea să ia decizii cu privire la majorarea pensiilor, ei sunt cei care propun procente mai mici decât liberalii” – este declarația președintelui PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, cu referire la negocierile din ultimele zile din cadrul coaliției aflate la guvernare, pe tema majorării pensiilor.

Popa a transmis un comunicat de presă în care informează care sunt măsurile ce au fost agreate între partidele aflate la guvernare și care vor fi incluse în pachetul social menit să ajute românii – în special categoriile cele mai defavorizate – să facă față greutaților cu care se confruntă: „În această perioadă în care România este afectată, ca și alte țări, de crize în mai multe domenii și în care inflația a crescut semnificativ, PNL a reușit să-și convingă partenerii de coaliție să accepte un pachet de măsuri care să mai atenueze din impactul economic și social al crizelor amintite. Și dacă vorbim de aceste măsuri sociale, PNL s-a opus categoric unor creșteri mai mici de 15% și a obținut în negocieri creșteri totale care depășesc 15,8%.

Astfel, în ceea ce privește pensiile, PNL a cerut o majorare de 15%, în timp ce PSD a susținut o majorare cu numai 10%. Decizia finală a fost o majorare a pensiilor cu 12,5%.

Revenind însă la măsurile ce vor fi luate pentru susținerea populației, s-a decis:

-pentru pensiile pe contributivitate va crește punctul de pensie cu 12,5% începând cu data de 1 ianuarie 2023.

-separat de această creștere, în 2023 se va acorda un sprijin țintit pentru pensionarii cu pensii mici, după cum urmează: 1.000 de lei pentru pensiile sub 1.500 de lei; 800 de lei pentru pensiile între 1.501 și 2.000 lei; 600 de lei pentru pensiile între 2.001 și 3.000 de lei. Sumele vor fi împărțite în două tranșe care se vor acorda semestrial pe parcursul anului 2023.

-pensionarii care au pensii mai mici de 1.700 de lei vor primi și anul viitor voucherele sociale de 250 de lei, o dată la două luni, pe tot parcursul anului.

-pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani și care au pensii mai mici de 2.000 de lei vor primi un sprijin de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie. Această sumă va fi împărțită în două tranșe, pentru a acoperi cheltuielile din iarna aceasta și din iarna viitoare.

-alocațiile de stat pentru copii vor fi actualizate cu rata inflației.

-persoanele cu handicap vor primi o a treisprezecea indemnizație.

-indemnizațiile pentru veteranii și văduvele de război vor fi majorate cu circa 30%”.