Deputatul Popa: „Circa 70% din finanțările europene pentru agricultură accesate pe măsura 4.2 în județul Brăila au mers în zona legumicolă Jirlău-Vișani-Galbenu. Cei care au accesat aceste finanțări au până în 40 de ani”

Chiar dacă în trecut birocrația a făcut în trecut ca tinerii fermieri să nu se înghesuie să depună proiecte pentru a obține finanțare europeană, în ultimii ani lucrurile s-au schimbat în bine, tinerii fermieri sunt foarte interesați de accesarea fondurilor europene, iar numărul proiectelor analizate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pe programele care li se adresează acestora este foarte mare – este ceea ce spune Dorin Opreanu, director general adjunct pe infrastructură, LEADER și investiții non-agricole, în cadrul AFIR. Opreanu s-a aflat ieri în vizită în Brăila și a vorbit și despre acest subiect în cadrul unei conferințe de presă.

Directorul general adjunct al AFIR a afirmat că „a venit cu drag” în județul nostru la invitația președintelui PNL Brăila, Alexandru Popa, pe care-l cunoaște de dinainte de a deveni colegi de partid: „El fiind fermier și tânăr, a știut să folosească fondurile europene, să le acceseze. Așa ne-am cunoscut. Prin experiența lui, poate și ceilalți fermieri vor accesa mai mult sau într-un număr mai mare fondurile pe care noi, AFIR, le asigurăm”.

În legătură cu finanțările asigurate de AFIR pentru sprjinirea tinerilor fermieri, Opreanu a declarat: „La început, cu ani în urmă, lumea era sceptică sau i se părerea greoi să acceseze aceste finanțări; nu neapărat munca în sine, cât să depună un proiect sau să-l ducă la bun sfârșit, din cauza hârțogăriei. Nu mai este cazul; nu la noi, la AFIR, cel puțin. Oricum, noi suntem digitalizați, totul se urcă pe platformă, analizăm, verificăm, semnăm și noi, și beneficiarii noștri cu semnătură electronică; se deplasează la sediile noastre doar dacă au nevoie de îndrumări. Toate măsurile pentru tineri fermieri au fost de succes. Evaluăm, să zicem, 4000 de proiecte pentru o finanțare de 700 de proiecte”.

L-am întrebat și pe președintele PNL Brăila, Alexandru Popa, care a accesat sume importante pe diverse finanțări europene, dacă din informațiile sale la nivelul județului Brăila sunt mulți fermieri tineri care au apelat la acest gen de finanțări.

„Au fost multe proiecte pe programul cu tânărul fermier. Cel mai mare bazin legumicol din județul Brăila aflându-se în partea Jirlău-Vișani-Galbenu, cred că 70% dintre proiectele pe fondurile europene accesate pe măsura 4.2 de județul Brăila au mers în acea zonă. Toți cei care au accesat sunt tineri, pentru că este o condiție să ai până în 40 de ani pentru a accesa bani europeni pe această măsură”, a răspuns Popa.