Deputatul Popa consideră că autonomia Ținutului Secuiesc „nu poate fi subiect de negocieri politice între partide, nici în Parlament și nici în alt loc”

Președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, nu este de acord cu vreun proiect de autonomie a Ținutului secuiesc sau de autonomie culturală pe criterii etnice, indiferent că este în Transilvania sau în altă zonă a țării.

În Camera Deputaților au fost respinse astăzi trei proiecte ale UDMR privind autonomia Ținutului Secuiesc și autonomia culturală a comunității maghiare din România, iar parlamentarul brăilean susține într-un comunicat de presă că „astfel de inițiative sunt contrare principiilor integrității și suveranității statului român și sunt cu atât mai periculoase, cu cât vin din partea unor parlamentari.

Nu este prima dată când se fac astfel de încercări de a obține autonomia teritorială sau culturală pentru acestă zonă a țării și nu e prima dată când acestea sunt respinse de Parlament, fiind considerate neavenite.

România este un stat democratic, în care minoritatea maghiară beneficiază de mai multe drepturi și libertăți decât beneficiază minoritățile în alte țări europene, inclusiv de dreptul de a-și păstra limba, cultura, tradițiile. Proiectul propus de deputații UDMR, privind autonomia Ținutului Secuiesc, care prevede ca în această zonă a țării colectivitatea majoritară autohtonă să aibă «dreptul și capacitatea efectivă de a dispune de prerogativele de autoadministrare și de unele prerogative de ordin statal», nu-și are locul și mai mult decât atât, în opinia mea, reprezintă o provocare, o amenințare la adresa integrității teritoriale a statului român.

Un astfel de subiect nu poate fi subiect de negocieri politice între partide, nici în Parlament și nici în alt loc.

România este un stat unitar, independent și suveran și așa o să rămână. Și dacă sunt unii cărora nu le convine acest lucru, este problema lor!”.