Deputatul Popa critică o decizie a Ministerului Agriculturii care va afecta grav interesele fermierilor brăileni: „Îi cer demisia ministrului Daea, care e cea mai mare pacoste pentru fermierii brăileni. Dacă nu demisionează, va avea în mine cel mai aprig adversar, până va îndrepta această greșeală”

Președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, este indignat de faptul că Ministerul Agriculturii a scos din lista unităților administrativ teritoriale (UAT) aflate în zone defavorizate 18 localități din județul nostru.

Popa, care este membru al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, declară că această măsură va afecta grav o mulțime de fermieri brăileni, care vor accesa mai greu fonduri europene și în plus, vor pierde și sumele acordate prin APIA celor care fac agricultură în zone defavorizate: „Ministerul Agriculturii, condus de renumitul Petre Daea, a decis recent să scoată de pe lista unităților administrativ teritoriale care se află în zone defavorizate 18 localități din județul Brăila, dând astfel o lovitură dură fermierilor din orașele și comunele respective. Practic, începând din 2023 aceștia vor pierde sume foarte importante.

Se dovedește încă o dată că, de fapt, conducerea Ministerului Agriculturii, începând cu ministrul Petre Daea și continuând cu secretarul de stat Sorin Moise, membru al PSD Brăila, nu susține interesele fermierilor.

Nu este posibil să scoți 18 comune din județ de pe lista UAT-urilor din zonele defavorizate, dintr-un condei! Această decizie este una cu bătaie lungă, pentru că fermierii care accesau fonduri europene primeau puncte procentuale la evaluarea proiectelor, datorită faptului că aveau terenuri în zone defavorizate.

În plus, fermierii brăileni din localitățile respective nu vor mai primi de la APIA sumele aferente zonelor defavorizate, bani care erau foarte importanți pentru ei. Și nu este vorba doar despre cei ce cultivă terenul, ci și despre cei care dețin ferme zootehnice, fiindcă nici aceștia nu vor mai primi acele sumele de la APIA.

Practic, Daea, Moise și restul PSD-iștilor din Ministerul Agriculturii sunt groparii fermierilor brăileni.

Nu știu cum nu le-a fost rușine ministrului Daea, lui Sorin Moise și celorlalți PSD-iști să dea ochii cu agricultorii prezenți la Conferința regională de la Lacu Sărat, știind că deja se luase această decizie care va face ca județul Brăila să piardă în fiecare an zeci de milioane de euro!

Astăzi îi cer din nou demisia ministrului Daea, care este cea mai mare pacoste pentru fermierii brăileni. Și îl anunț că dacă nu demisionează, începând de azi va avea în mine cel mai aprig adversar, până va îndrepta această greșeală legată de lista UAT-urilor din zonele defavorizate”.

Popa a prezentat și lista localităților care vor fi afectate de decizia respectivă (vezi foto).

Articole asemănătoare

Comment

 • reno

  07/02/2023

  zonă defavorizată
  1. Arii geografice strict delimitate teritorial, care îndeplinesc cel puțin una dintre următoarele condiții:
  a)au structuri productive monoindustriale care în activitatea zonei mobilizează mai mult de 50% din populația salariată;
  b)sunt zone miniere în care personalul a fost disponibilizat prin concedieri colective în urma aplicării programelor de restructurare;
  c)în urma lichidării, restructurării sau privatizării unor agenți economici apar concedieri colective care afectează mai mult de 25% din numărul angajaților care au domiciliul stabil în zona respectivă;
  d)rata șomajului depășește cu 25% rata șomajului la nivel național;
  e)sunt lipsite de mijloace de comunicație și infrastructura este slab dezvoltată.
  indeplinesc dupa capul deputatului Popa aceste comune condittiile de mai sus…sau plang dupa pomana, agarici din evazionisti din agricultura

  Replay

Lasă un răspuns