Deputatul Popa, cu referire la un proiect pilot pentru infrastructura de irigații: „Acesta implică, printre altele, automatizarea consumurilor de apă. Fermierii vor transmite prin telefonul mobil comanda la dispeceratul care se ocupă de canalele de irigații și apoi stăvilarele vor fi acționate automat”

Președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, anunță niște vești bune pentru fermierii români, inclusiv pentru cei brăileni: România încearcă să implementeze un proiect pilot pentru infrastructura de irigații care presupune o investiție de 1,8 miliarde euro, pentru o lungime a canalelor de irigații de 1.700 de kilometri.

Popa, care este el însuși fermier și este membru al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, precizează într-un comunicat de presă că în acest pilot va fi inclusă și infrastructura de irigații din județul Brăila: „Față de alte proiecte din trecut care se refereau la infrastructura de irigații, acesta are câteva elemente care îl fac deosebit de interesant pentru agricultori.

Astfel, un prim element de noutate îl reprezintă componenta de energie verde, care înseamnă obținerea de energie din panourile fotovoltaice flotante, adică cele care produc și se mulează pe dinamica fiecărui curs de apă.

Un alt element important al proiectului se referă la eficiența energetică. Asta înseamnă că se dorește înlocuirea echipamentelor energetice existente în stațiile de pompare cu unele noi, moderne (ceea ce ar însemna reducerea consumurilor energetice) și automatizarea întregului proces din stațiile respective.

În al treilea rând, proiectul despre care vorbim implică și automatizarea consumurilor de apă, adică fermierii vor transmite prin telefonul mobil comanda pentru cantitățile de apă pe care le doresc pentru suprafețele agricole pe care le dețin. Comanda va fi transmisă la dispeceratul care se ocupă de canalele de irigații și apoi stăvilarele vor fi acționate automat. În acest fel, monitorizarea și managementul consumului de apă se face simplu și eficient, în baza tehnologiei ce urmează să fie folosită.

După cum declara ieri ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, mai trebuie să se discute în continuare cu serviciile Comisiei care deservesc PNRR, pentru stabilirea tuturor detaliilor, astfel încât acestea să poată fi cuprinse în capitolul de REPowerEU, care este destinat producerii, transportului, distribuției de energie verde și creșterii autonomiei și independenței energetice a statelor membre”.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns