Deputatul Popa: Dacă dispensarele veterinare vor trece în administrarea consiliilor locale se vor putea accesa fonduri europene pentru modernizarea acestora. Acum sunt niște clădiri degradate, în care n-a investit nimeni de 30 de ani

Parlamentarul brăilean Alexandru Popa (PNL) anunță că astăzi în Comisia de Agricultură a Camerei Deputaților, din care face parte, a fost aprobat un proiect de lege ce vizează trecerea cabinetelor veterinare din administrarea Agenției Domeniilor Statului (ADS) în administrarea consiliilor locale.

Popa precizează într-un comunicat dat publicității că a făcut un amendament la acest proiect, iar propunerea sa a fost aprobată în unanimitate în comisie: „Astăzi a fost aprobat în Comisia de Agricultură a Camerei Deputaților Proiectul de Lege privind transmiterea unor bunuri imobile destinate activităților de asistență sanitar-veterinară, aflate în proprietatea privată a statului, din administrarea Agenției Domeniilor Statului în administrarea consiliilor locale, precum și pentru abrogarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.89/2004 privind vânzarea bunurilor imobile în care se desfășoară activități de asistență sanitar-veterinară.

Mai exact, este vorba despre un proiect care prevedea inițial ca toate dispensarele veterinare să treacă din administrarea ADS în administrarea consiliilor locale, cu destinație specială, spre închiriere sau concesionare. Eu am propus în cadrul ședinței de astăzi să se prevadă în lege doar închirierea, nu și concesionarea acestor dispensare. Motivul este acela că pe legislația actuală, contractele medicilor veterinari se scot la licitație din patru în patru ani. Închirierea dispensarelor veterinare se poate face pe maximum patru ani, pe când concesionarea trebuie să se facă pe mai mulți ani, ceea ce ar face ca această ultimă variantă să nu avantajeze medicii veterinari.

Propunerea mea a fost aprobată în unanimitate în Comisia de Agricultură.

Consider că această lege este una benefică, pentru că dacă dispensarele veterinare vor trece în administrarea consiliilor locale se vor putea accesa fonduri europene pentru modernizarea acestora. În plus, autoritățile locale vor putea aloca fonduri prin bugetul local pentru modernizarea acestor imobile și le pot transforma în dispensare veterinare moderne, nu cum sunt acum, niște clădiri degradate, în care n-a investit nimeni de 30 de ani.

În prezent există în județul Brăila și dispensare veterinare aflate în administrarea primăriilor, dar cele mai multe sunt încă în administrarea ADS”.