Deputatul Popa, despre despăgubirile pentru calamități promise de MADR: „Acestea sunt bune, pentru a mai diminua din pagubele pe care le-a produs seceta, dar pe termen lung nu poate să ne susțină statul în fiecare an cu despăgubiri. Singura variantă este extinderea sistemului de irigații”

Sunt binevenite despăgubirile acordate de stat pentru culturile înființate în toamna anului 2021 afectate de seceta pedologică , însă soluția pe termen lung nu este acordarea an de an a unor despăgubiri, ci extinderea sistemului de irigații – este opinia deputatului liberal Alexandru Popa.

Parlamentarul, care este membru al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților și este el însuși fermier, a fost întrebat în cadrul unei conferințe de presă despre despăguibirile care se vor acorda pentru culturile de toamnă calamitate, așa cum este prevăzut într-un proiect de Ordonanță de Urgență prezentat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Mai exact, potrivit actului normativ amintit, „se instituie o schemă de ajutor de stat, având ca obiectiv acordarea de compensații sub forma de grant financiar producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2021 și au fost afectate de seceta pedologică.

Grantul financiar unitar este în cuantum maxim de 1.500 lei/ha aferent unui grad de afectare de 100% care este prevăzut în procesul – verbal de constatare și evaluare a pagubelor, pentru oricare dintre culturile menționate. Dacă gradul de afectare prevăzut în procesul – verbal de constatare și evaluare a pagubelor este cuprins în intervalul 30% până la 100%, cuantumul grantului financiar unitar care se poate acorda se diminuează procentual corespunzător și se obține prin înmulțirea cuantumului maxim cu procentul de afectare prevăzut în procesul – verbal”.

Alexandru Popa a declarat că a existat o discuție în coaliție, cu social-democrații și în acel cadru el a spus că „despăgubirile sunt bune doar pentru a mai diminuna din pagubele pe care le-a produs seceta, dar pe termen lung nu poate să ne susțină statul în fiecare an cu despăgubiri. Am discutat că singura variantă este să extindem sistemul de irigații și să găsim un mod pentru a capta apele dulci pentru irigat, în bazine de stocare. Nu știu dacă știți că azi în România se folosesc 1% din apele dulci care pot fi folosite pentru irigații”.

Depuatul a mai afirmat că aceste despăgubiri vor ajuta agricultorii să depășească problemele pe moment, dar dacă nu se va reuși să se extindă sistemul de irigații vor fi probleme mari în anii ce vin: „O secetă pedologică și atmosferică mai mare decât în această toamnă, din punctul meu de vedere, nu a mai fost. Culturile sunt într-o situație jalnică”.

Potrivit lui Popa, în județul Brăila „suntem oarecum privilegiați”, comparativ cu restul țării, dat fiind că suprafețe mari de teren agricol sunt irigate.