Deputatul Popa, despre scrisoarea lui Chiriac: E o declarație populistă, politică. Chiriac vorbește despre „bătaia de joc” a Guvernului, dar el însuși a împărțit sume preferențial și după bunul plac primăriilor din județ

Deputatul Alexandru Popa (PNL) consideră că președintele CJ Brăila, Iulian Francisk Chiriac (PSD), nu ar trebui să-i acuze pe alții că împart sumele de la buget într-un mod discreționar, în condițiile în care el însuși procedează în acest mod la repartizarea sumelor către primăriile din județ.
Popa a făcut acest comentariu ieri, în cadrul unei conferințe de presă, în contextul în care a fost întrebat cum comentează scrisoarea deschisă adresată președintele Chiriac Guvernului României și premierului Florin Cîțu.
Mai exact, în documentul amintit, președintele CJ acuză faptul că asemeni anului trecut, „și anul acesta Brăila a fost batjocorită prin sumele de bani alocate de la Guvern” și că în 2021, pe indicatorul sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale au fost alocate Brăilei doar 38 milioane lei, „o sumă infimă pentru un județ cu peste 300 de mii de locuitori, făcând comparație cu județe asemănătoare din vestul țării, care au primit sume de 300 de ori mai mari. Ați aplicat bătaia de joc la adresa brăilenilor în mod conștient, fără nicio remușcare și cu cea mai mare ticăloșenie care poate sta într-un om”.

În acest context, în scrisoarea deschisă Iulian Chiriac cere demisia premierului Florin Cîțu.
În ceea ce-l privește, deputatul Popa a declarat pe această temă: „Am văzut scrisoarea deschisă pe care a trimis-o domnul Francisk Chiriac către domnul premier. Nu putem să luăm ca referință anul 2019, cum a spus domnul Francisk Chiriac, pentru că încasările la bugetul de stat au fost cu totul altele. În timpul pandemiei încasările bugetului de stat au scăzut cu 40%.
Nu este o scrisoare deschisă, este o declarație populistă, politică a domnului Francisk Chiriac. El nu ar trebui să facă această scrisoare, pentru că vedeți destul de bine ce le-a făcut primarilor liberali. Au fost împărțite sumele preferențial și după bunul plac al domnului președinte.
El la momentul împărțirii sumelor a justificat prin aceea că primarii liberali aveau bani în fondul de rulment. Dacă ar fi să ne raportăm la banii din fondul de rulment, Brăila ar fi cel mai bogat județ din țară”.
Precizăm că atunci când vorbește despre „sumele împărțite preferențial și după bunul plac al domnului președinte”, liberalul face referire la o Hotărâre CJ aprobată în luna februarie a acestui an, care vizează repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a limitelor pentru sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată și a sumelor defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală și pentru proiecte de infrastructură care necesita cofinanțare locală, pentru proiectul de buget pe anul 2021 și estimările pentru 2022-2024. Liberalii brăileni au acuzat la momentul respectiv faptul că suma totală alocată primăriilor PSD a fost mult mai mare decât suma totală alocată primăriilor PNL.
În ceea ce privește faptul că social-democrații brăileni susțin de ceva timp că guvernarea PNL (indiferent cine este premier) dezavantajează județul nostru atunci când este vorba despre alocarea sumelor de la buget, Popa a comentat: „Nu am studiat problema, dar eu am văzut un singur lucru – pe Programul de Redresare Națională Brăila a primit doar pe componenta de irigații 700 de milioane de euro pe următorii 7 ani. Dacă la 700 de milioane de euro Brăila a fost dezavantajată…
Eu, dacă sunt propuneri viabile și propuneri sănătoase, sunt de acord, chiar dacă vin din partea membrilor PSD, să merg și să le susțin la București; dar până la acest moment nu mi s-a cerut niciodată sprijinul”.