Deputatul Popa: Firma care construiește centrul de colectare pentru Cooperativa agricolă „AGRIPOP Cireșu” a fost selectată de AFIR, în baza unei licitații. Legal, AGRIPOP nu poate rezilia contractul cu aceasta pe motiv că a fost prinsă de ITM folosind muncitori fără forme legale

Președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, a făcut astăzi câteva precizări legate de cazul firmei din București care construiește un centru de colectare a cerealelor pentru Cooperativa agricolă „AGRIPOP Cireșu” și care a fost amendată de 3 ori de inspectorii ITM pentru că folosea muncitori fără contracte individuale de muncă – un caz despre care s-a relatat în presa locală și în care a fost implicat și numele său.

Mai concret, Cooperativa agricolă „AGRIPOP Cireșu” a câștigat o finanțare europeană de 1 milion de euro pentru realizarea proiectului ”ÎNFIINȚARE CENTRU LOCAL DE COLECTARE CEREALE LA COOPERATIVA AGRICOLA AGRIPOP CIREȘU”. Finanțarea se face prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Cooperativa amintită are trei administratori: Popa Mihai Leonard, Stancu Elena și Popa Ramona Ionela (soția deputatului).

Alexandru Popa a explicat că pentru desemnarea constructorului a avut loc licitație care a fost organizată de AFIR și în urmă căreia a fost declarată câștigătoare SC PANGLAD CONS SRL din București: „Din momentul în care se declară câștigătorul, noi, cei care accesăm fonduri europene, avem obligația ca în 30 de zile de la trimiterea adresei de către AFIR să încheiem un contract care este tip și pe care trebuie să-l respectăm cu toții.

În acel contract tip spune destul de clar: beneficiarul are dreptul de a intra pe șantier doar în prezența dirigintelui de șantier și are obligația doar de a verifica datele importante din execuția lucrărilor. AGRIPOP, ca beneficiar, nu are obligația de a verifica dacă au oameni angajați, dacă respectă programul, cât stau la muncă și alte amănunte.  Nu cade în sarcina mea. Eu nu am luat această firmă din banii mei proprii, să pot să o selectez eu. A fost o licitație publică pe AFIR, el a câștigat, a venit în teren.

A venit ITM de 3 ori pe teren. Nu mi se pare că e întâmplător, asta e clar, că e cu dedicație, dar vă mai spun ceva: să se mai ducă de 5 ori și să-l penalizeze de câte ori este nevoie. Nu am o problemă cu asta.

Problema este că lipește imaginea mea de munca la negru. Nu este corect. Orice poți să spui de mine, dar nu că am oameni la negru sau că nu-mi plătesc taxele. De la 18 ani și până acum, la 30 de ani, când am intrat în politică, eu cred că am plătit taxe de 7-8 milioane de euro. Sunt un om foarte corect”.

În ceea ce privește faptul că AGRIPOP continuă să lucreze cu firma respectivă, deși aceasta a fost prinsă de 3 ori că folosește munca la negru, deputatul a explicat: „Dacă am încheiat un contract cu dânșii, eu am termene și faze de lucrări. Nu-i ține Popa, îi ține cooperativa. Este un contract și dacă ei nu respectă datele de implementare, dacă nu respectă materialele pe care le aduc în teren, dacă nu respectă termenele de livrare a anumitor echipamente, atunci îi poți sancționa. Atât timp cât ei muncesc la negru sau cât ei muncesc duminica, nu e treaba lui Popa. Popa are datoria ca în momentul în care i-ai emis o factură și o situație de lucrări să meargă cu dirigintele de șantier, cu ISC-ul pe șantier, să verifice tot ceea ce s-a lucrat. Dacă lucrările sunt conforme Popa sau soția mea nu poate să se ducă la 7 dimineața, «Buletinele, că vreau să vă verific în Revisal!».

Vă dau o speță destul de clară: în Brăila câștigă la domnul Dragomir o licitație Tancrad, că am văzut că e la modă la noi la Brăila și are doi oameni la negru și îi prinde ITM că n-au cărți de muncă. E vina domnului primar?”.

Întrebat dacă a discutat cu constructorul, după ce acesta a fost prins că folosește munca la negru, Alexandru Popa a spus:

Deputatul a mai precizat că după ce în presa locală au apărut mai multe articole în care se vorbea despre munca la negru, în care era folosită fotografia sa, soția sa – care este președinte al Cooperativei agricole „AGRIPOP CIREȘU” – a trimis o adresă oficială către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Brăila, în care a solicitat să i se precizeze dacă cooperativa amintită a fost sancționată vreodată de instituția amintită. Răspunsul primit a fost că ITM nu a efectuat niciun control la această cooperativă agricolă de când a fost înființată.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns