Deputatul Popa: În Guvernul Ciucă PNL are ca obiectiv prioritar realizarea cadrului instituțional și financiar pentru implementarea PNRR

Președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa anunță că România a primit ieri, 2 decembrie, prima tranșă de 1,89 miliarde euro din PNRR.

Liderul liberal precizează într-un comunicat de presă că „această sumă reprezintă avansul de 13% din partea de granturi a PNRR și a fost virată ca urmare a Acordului privind contribuția financiară nerambursabilă dintre România și Comisia Europeană semnat de Florin Cîțu pe 25 noiembrie.

Este o reușită a Guvernul Cîțu, care a negociat un PNRR bun, ce susține interesele României, care a fost apreciat și aprobat de Comisia Europeană și ECOFIN (miniștrii de finanțe/economie din UE) și care începe să se concretizeze, în sensul că au intrat primii bani.

Tranșa a doua a prefinanțării, în valoare de circa 1,94 miliarde euro (aferentă părții de împrumuturi din PNRR) urmează să fie virată tot luna aceasta, iar în anul 2022 România va primi 6,17 miliarde euro prin PNRR.

Noul instrument financiar european de redresare și reziliență, PNRR, este diferit de fondurile europene clasice, fiindcă presupune atât investiții, cât și realizarea unor reforme. Cele 64 de reforme și 107 investiții din PNRR se condiționează reciproc și vor reprezenta fundamentul pe care fiecare minister își va concentra eforturile și resursele în următorii ani.

În Guvernul Ciucă, PNL – prin premierul Nicolae Ciucă, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu și ceilalți miniștri – are ca obiectiv prioritar realizarea cadrului instituțional și financiar pentru implementarea PNRR, respectarea calendarului pentru investițiile și reformele angajate și implementarea eficientă a acestora.

Prin PNRR România va beneficia de 29,2 miliarde euro până în 2026, dintre care 14,24 miliarde euro sunt fonduri nerambursabile și 14,94 miliarde euro sunt credite. Am obținut în PNRR cele mai mari finanțări în domeniile în care România avea cea mai acută nevoie de investiții: Transport, Sănătate și Educație. Dintre toate planurile naționale aprobate, România a obținut cea mai mare pondere (30%) alocată investițiilor în infrastructura de Transport.

Și amintesc cele mai importante 5 investiții prin PNRR:

-9,4 miliarde euro – TRANSPORT (pe componentele „Transport sustenabil” și „Fondul local”);

-3,6 miliarde euro – EDUCAȚIE (finanțarea programului „România educată”);

-2,56 miliarde euro – SECTOR PRIVAT, CERCETARE, DEZVOLTARE ȘI INVOVARE;

-2,45 miliarde euro – SĂNĂTATE (spitale noi și investiții în infrastructura prespitalicească);

-2,2 miliarde euro – REABILITAREA ENERGETICĂ ȘI SEISMICĂ a clădirilor”.