Deputatul Popa (PNL): Ca tată și ca parlamentar, salut înființarea Comisiei de anchetă pentru abuzurile din centrele rezidențiale și aștept să văd rezultate concrete

Președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, anunță că a fost aprobat în Senat proiectul privind  înființarea Comisiei de anchetă pentru abuzurile din centrele rezidențiale, inițiat de PNL.

Popa precizează într-un comunicat de presă că PSD s-a abținut la vot: „Scopul înființării comisiei de anchetă este acela de a face lumină în situații de abuz, neglijare sau exploatare a copilului, investigarea abuzurilor sexuale și de orice natură asupra minorilor din centrele de plasament aflate în subordinea Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului. De asemenea, această comisie trebuie să stabilească măsurile necesare pentru remedierea problemelor și dacă este cazul, pentru tragerea la răspundere a persoanelor responsabile.

Potrivit datelor oficiale, în România peste 50 de mii de copii se află în grija statului, la această dată. 40% din cazurile de minori dispăruți provin din centrele de protecție. Iar tabloul pentru primele trei trimestre ale anului 2021 este unul mai mult decât îngrijorător: 47 de abuzuri fizice, 13 cazuri de abuz sexual, alte 13 – de abuz emoțional, 56 de cazuri de neglijare și 2 cazuri de exploatare sexuală. În total, 131 de copii au fost traumatizați.

Acestea sunt date oficiale, care țin de cazurile reclamate, dar este foarte probabil că sunt mult mai multe situații de abuz, neglijare sau exploatare a copilului din centrele de plasament.

PNL consideră că nu putem să trecem cu vederea asemenea infracțiuni, că nu este moral să ignorăm suferința unor copii, cu atât mai mult a celor care își petreac copilăria într-un centru de plasament.

Senatoarea PNL Alina Gorghiu a declarat în plen, la dezbaterile privind înființarea comisiei, că este nevoie de foarte mult curaj ca un copil-victimă a abuzului de orice fel să vorbească despre trauma sa. Și ceea ce este mult grav, atunci când vorbesc, nu sunt crezuți.

Ca tată și ca parlamentar, salut înființarea acestei comisii și aștept să văd rezultate concrete”.