Deputatul Popa (PNL): „Cei din PSD probabil din cauza lui Cătălin Canciu au avut câteva nopți în care nu au dormit, ceea ce nu poate decât să mă bucure. Și-au dorit din tot sufletul, cu circ, cu scandal, să oprească întoarcerea lui Canciu în fruntea ISJ Brăila”

S-au dus lupte politice grele la București în ultimele zile, pentru a fi blocată numirea lui Cătălin Canciu în funcția de inspector școlar general al Brăilei. PSD Brăila a aruncat în luptă toate armele de care a dispus, pentru a împiedica această numire, în condițiile în care Canciu a atacat în numeroase rânduri PSD, la modul general și pe primarul municipiului, Marian Dragomir (PSD), în particular.

În vara anului trecut, ca urmare a negocierilor purtate la centru între PSD și PNL, funcția de inspector școlar general al județului Brăila (deținută la acel moment de Cătălin Canciu) a fost adjudecată de PSD, care voia cu orice preț să-l schimbe din funcție pe liberalul care le stătea social-democraților ca un ghimpe în coaste. Conducerea PSD Brăila n-a avut parte însă de satisfacția de a-l demite, pentru că președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, a găsit soluția: Cătălin Canciu a fost numit secretar de stat și a plecat din proprie inițiativă din ISJ.

În această vară, ca urmare a rotativei guvernamentale, s-au purtat noi negocieri între PSD și PNL, iar ISJ (mai exact, funcția de inspector școlar general) a revenit PNL. Nominalizarea lui Cătălin Canciu de către Alexandru Popa, pentru funcția amintită, a făcut să le crească tensiunea social-democraților, care au făcut mari presiuni la centru pentru a împiedica această numire. Dincolo de faptul că aveau o problemă cu Cătălin Canciu, ca persoană, liderii social-democrați erau conștienți că revenirea liberalului în această funcție era, ca imagine publică, o palmă zgomotoasă peste față dată conducerii PSD Brăila de către Alexandru Popa. „Oricine, numai Canciu nu!”, au spus social-democrații brăileni. După cum se vede, în ciuda eforturilor depuse, ei nu au putut împiedica această numire: Cătălin Canciu (PNL) va prelua conducerea ISJ Brăila de la 1 septembrie.

În ceea ce privește luptele duse la centru pentru a-l scoate din joc, Canciu a declarat astăzi: „PSD-ul știe că nu are nicio «cheiță» în ceea ce mă privește și eu sunt un opozant adevărat, cu pedigree. Cum și-ar dori PSD-ul să-l aibă pe Cătălin Canciu la Inspectoratul Școlar, de altfel, cea mai importantă din punct de vedere numeric la nivel județean, cu mii de profesori, zeci de mii de elevi, cu un impact extraordinar?”.

Președintele Popa a spus că și-a dorit să revină la cârma ISJ Cătălin Canciu pentru că acesta merită funcția respectivă: „Știți destul de bine că el a fost inspector școlar și fără culoare politică, fără susținere politică, a plecat de două ori din ISJ, câștigând în instanță. Mi-a demonstrat că este un om care merită să fie acolo.

Cei din PSD probabil din cauza lui Cătălin Canciu au avut câteva nopți în care nu au dormit, ceea ce nu poate decât să mă bucure. Și-au dorit din tot sufletul, de la mic la mare, cu circ, cu scandal, cum sunt dumnealor obișnuiți, să oprească un lucru normal și un lucru, cred eu, de bun simț – întoarcerea lui Cătălin Canciu. El s-a întors pentru performanțele pe care le-a avut în învățământ, care se văd la rezultatele la examenele naționale când dumnealui a fost inspector școlar general. Lucrurile au mers dintr-o inerție din punctul meu de vedere, pentru că știți că doi trei ani se vede munca unui inspector școlar general (aluzie la rezultatele obținute la examenele naționale în acest an de elevii brăileni, în perioada în care ISJ Brăila a fost condus de Elena Tudor, numită cu susținerea PSD – n.r.)”.