Deputatul Popa: Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, promovat și impus de PNL, susține dezvoltarea comunităților mici

Președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, consideră că Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” este extrem de important pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea comunităților mici, oferind finanțarea necesară pentru proiecte ce țin de rețeaua sanitară, rețeaua școlară, rețeaua de drumuri și utilități.

Popa precizează într-un comunicat dat publicității: „Programul Național de Investiții «Anghel Saligny», promovat și impus de PNL, susține, printre altele, dezvoltarea comunităților mici. Programul «Anghel Saligny» va fi principala sursă de finanțare a acestora, completat cu bani din fonduri europene si din continuarea altor programe cu fonduri de la bugetul de stat.

Conform cifrelor din data de 10 noiembrie 2021, au fost înregistrate pe platforma digitală a programului «Anghel Saligny» 3.147 de unități administrativ-teritoriale, cu 7.545 de cereri finalizate.

Proiectele respective se referă la:

*Extinderea rețelelor de apă și canalizare – este vorba despre soluții punctuale pentru situații speciale (200 de microstații de tratare, fose septice și sisteme de alimentare cu apă, care vor deservi toate categoriile de utilizatori);

*Modernizarea și reabilitarea drumurilor județene și locale. Mai concret,  40% din drumurile județene și locale vor fi modernizate, 3.000 de km de drumuri județene vor fi reabilitați, 10.000 km de drumuri sau străzi locale vor fi modernizate;

*Construirea și modernizarea unităților de învățământ. Este vorba despre 500 de creșe, grădinițe și școli (construcții noi, cât și în reabilitări), 15 campusuri școlare (constând în școală, liceu, internat, teren de sport, ateliere, laboratoare, cantina), 20 de cămine studențești, 5 centre universitare, 20 de tabere școlare, 20 de centre de excelență, informare și documentare pentru copii (construire).

*Implementarea programului național de construcție de creșe.

Programul este deja lansat, sunt peste 200 de solicitări înregistrate din partea unităților administrativ-teritoriale, din care se află în procedură de lansare a achiziției publice un număr de 138 de obiective de investiții.

*Sistemul sanitar local – discutăm despre construirea, reabilitarea și dotarea a 200 de centre medicale în mediul rural, 15 spitale județene (reabilitare), 30 de spitale municipale și orășenești (reabilitare), 7 spitale, inclusiv maternități”.