Deputatul Popa: „S-au aprobat plafoanele alocate schemelor de sprijin cuplat în sectorul zootehnic!”
Președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, anunță că Guvernul Ciucă a aprobat într-o recentă ședință de Guvern noi măsuri de sprijin pentru sectorul zootehnic. Mai exact, este vorba despre Hotărârea nr. 1155/2022 privind aprobarea plafoanelor alocate schemelor de sprijin cuplat în sectorul zootehnic, precum și pentru stabilirea cuantumului acestora pentru anul de cerere 2022, „un act normativ așteptat și extrem de important pentru fermierii români”.
Liderul liberal precizează într-un comunicat dat publicității: „Este important de menționat că plafonul aprobat de Guvern este de 185.483.810 euro, care se acordă crescătorilor de animale pentru anul de cerere 2022, sumă care se va împărți astfel: 1.680.000 euro pentru specia bovine, categoria bivolițe de lapte; 13.125.000 euro pentru specia bovine, categoria taurine din rase de carne; 71.300.000 euro pentru speciile ovine/caprine; 99.324.810 euro pentru specia bovine, categoria vaci de lapte și 54.000 euro pentru specia viermi de mătase.
De asemenea, trebuie precizat că această schemă de sprijin va fi finanțată de la bugetul de stat, prin rambursare din Fondul European de Garantare Agricolă și că plățile se vor face în lei, utilizând cel mai recent curs stabilit de Banca Centrală Europeană anterior datei de 1 octombrie 2022, după următorul calendar:
-Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură poate acorda, începând cu data de 16 octombrie 2022, plăți în avans în cadrul schemelor de plăți directe, cu încadrarea în procentul de maximum 70%, prevăzut de reglementările europene în ceea ce privește nivelul avansurilor pentru plățile directe și pentru măsurile de dezvoltare rurală legate de suprafață și de animale.
-Începând cu data de 2 decembrie 2022, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură va efectua plățile corespunzătoare diferenței între plafonul alocat fiecărei plăți și sumele calculate și acordate începând cu data de 16 octombrie 2022 ca plăți în avans.
Consider că fermierii români trebuie sprijiniți puternic prin astfel de măsuri, care sunt menite să le protejeze afacerile în acest context economic extrem de complicat. Importanța sectorului zootehnic în economia românească este recunoscută, astfel, la nivelul Guvernului, care rămâne același partener de dialog serios și responsabil pentru fermierii români. Așa cum am mai spus, zootehnia românească are nevoie de o susținere puternică și de măsuri prin care să asigurăm predictibilitate și stabilitate, iar angajamentul PNL și al Guvernului Ciucă rămâne ferm în acest sens”.