Deputatul Popa: „Sunt solidar cu Ucraina, înțeleg problemele ucrainenilor, dar parcă mai milă mi-e de ai mei, de români. Cui ajută faptul că în numele solidarității cu Ucraina vom ajunge să fie distruși fermierii români din punct de vedere financiar?”

Președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, critică modul în care  statul român a negociat la nivelul Uniunii Europene pe tema compensațiilor acordate agricultorilor afectați de importurile de grâne din Ucraina.

Popa, care este membru al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, susține într-o postare făcută pe o rețea de socializare că ministrul Agriculturii, Petre Daea, este răspunzător pentru faptul că România va primi cea mai mică sumă pentru compensații, deși este țara cea mai afectată de importurile de cereale din Ucraina: „Atrag din nou atenția, pentru a nu știu câta oară, că domnul ministru Petre Daea e depășit de problemele grave din agricultură.

O fi bun pentru cultură, fiindcă joacă un teatru ieftin pe câmp și prin canelele de irigații și dă replici absurde, care fac deliciul presei, dar este un dezastru pentru agricultură, când e vorba de o discuție serioasă despre problemele din domeniu și despre găsirea unor soluții.

Domnul Daea e direct răspunzător pentru rezultatul negocierilor privind acordarea compensațiilor pentru agricultorii afectați de importurile de grâne din Ucraina. România a primit cea mai mică sumă din UE, 10 milioane de euro, în condițiile în care noi suntem cei mai afectați de importurile de cereale din Ucraina.

Gândiți-vă la impactul financiar pe care l-a avut scăderea prețurilor la cereale asupra fermierilor care au depozitat cerealele an de an și care au crezut că pot câștiga un ban în plus prin depozitare.

Anul acesta este unul sumbru, vedem că seceta continuă, prețurile inputurilor au fost foarte mari, iar prețurile cerealelor vor fi foarte mici.

O altă problemă o reprezintă ecoschemele pe care le vom accesa la următoarea declarație APIA. Am semnale că sunt foarte mulți fermieri care se gândesc să renunțe la subvenții. Sunt condiții draconice, care au fost făcute de niște oameni care nu știu ce se întâmplă în teren.

A lăsa pârloagă o suprafață care reprezintă 5% din teren nu e atât de simplu pe cât s-ar crede. Un inginer agronom înțelege că nu e vorba doar că pierdem prin faptul că nu cultivăm acea suprafață de 5%, dar este vorba și despre faptul că buruienile care vor crește pe aceasta se vor împrăștia în jur, pe întreaga solă.

Domnul Daea mi-ar fi putut fi bunic, el reprezintă o epocă ce s-a încheiat. Îl respect pentru vârsta sa, dar tocmai vârsta îl face potrivit pentru retragerea din activitate. Ca fermier, pot să spun că nu mă reprezintă domnul Daea, pentru că modul în care înțelege el agricultura este depășit. Și nu e doar părerea mea, ci și a altor fermieri cu care am discutat.

Și mai este ceva: eu înțeleg că este o situație deosebită în Ucraina și este normal să fim alături de ucraineni, să-i susținem. Dar dacă am fi avut un ministru al Agriculturii care apără interesele fermierilor români, el ar fi luat niște măsuri care să protejeze și interesele acestora. Cerealele din Ucraina au umplut România, prețurile acestora sunt cu 30-40% mai ieftine decât prețurile care erau practicate de fermierii români. Sunt solidar cu Ucraina, înțeleg problemele ucrainenilor, dar parcă mai milă mi-e de ai mei, de români. Cui ajută faptul că în numele solidarității cu Ucraina vom ajunge să fie distruși fermierii români din punct de vedere financiar? Asta ne dorim?”.

(foto – Facebook Alexandru Popa)

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns