Deputatul Popa susține că aerodromul Ianca a fost o gaură neagră în care s-au aruncat mulț bani publici: „Un calcul estimativ indică circa 9.600.000 lei. Domnule președinte, spuneți-le brăilenilor cifrele exacte: câți bani a plătit CJ pentru paza aerodromului în ultimii 12 ani?”

Președinte PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, consideră că este un lucru bun faptul că aerodromul de la Ianca a fost preluat de Aeroclubul României și va fi folosit pentru diverse activități, însă vrea să știe câți bani s-au cheltuit de la bugetul județului pentru paza acestui obiectiv în ultimii 12 ani, cât aerodromul a fost în administrarea Consiliului Județean și a zăcut nefolosit.

Popa a făcut niște calcule aproximative, în baza unor informații date publicității pe această temă în urmă cu niște ani, dar îi cere președintelui CJ, Iulian Chiriac (PSD), să spună public suma exactă care s-a cheltuit din banul public pentru paza aerodromului din 2009 și până în prezent: „Președintele Consiliului Județean Brăila, Iulian Francisk Chiriac, se bucură că s-a făcut oficial transferul aerodromului Ianca la Aeroclubul României și că acesta va fi folosit pentru cursuri gratuite sau contra cost în planorism, parașutism și zbor cu avioane ultraușoare, antrenamente și competiții de profil.

Aceasta chiar este o veste bună, pentru că dacă se vor desfășura toate aceste activități prezentate de președintele Aeroclubului României, vor exista beneficii nu doar pe zona de petrecere a timpului liber, dar și pentru dezvoltarea economică a orașului Ianca.

Singura chestiune este că domnul președinte Chiriac încearcă să tragă spuza pe turta lui, deși nu e meritul său nici faptul că s-a făcut acest transfer și nu va fi meritul său nici dacă se vor pune în practică toate intențiile frumoase prezentate de președintele Aeroclubului României.

Meritul său ar fi fost dacă se făcea ceva semnificativ cu aerodromul cât timp a fost gestionat de Consiliul Județean Brăila. Din câte știu eu, în afara unor curse de mașini care aveau loc din an în Paști acolo, singurul lucru pe care l-a făcut domnul Chiriac a fost să plătească sume substanțiale pentru paza obiectivului care s-a deteriorat de la un an la altul în perioada în care a fost administrat de CJ Brăila, adică din toamna anului 2009 până în prezent. Practic, aerodromul Ianca a fost o gaură neagră în care s-au tot aruncat bani publici. Mulți.

În 2015 se discuta chiar într-o ședință a Consiliului Județean Brăila despre faptul că se cheltuiau circa 800.000 lei (8 miliarde lei vechi) anual pentru paza aerodromului. Dacă facem un calcul estimativ plecând de la această sumă (deși e foarte probabil ca suma să fi crescut din 2015 până în 2021), vorbim de 12 ani în care s-au cheltuit câte 800.000 lei pentru paza unui obiectiv practic nefolosit. Asta înseamnă 9.600.000 lei (sumă estimativă, probabil mai mică decât cea plătită în realitate), bani publici plătiți pentru paza aerodromului în ultimii 12 ani. 96.000.000.000 lei vechi. O groază de bani aruncați aiurea, bani cu care se puteau face o mulțime de alte lucruri în interesul brăilenilor. Bani care puteau fi investiți în modernizarea drumurilor județene sau în sănătate, ca să amintesc doar două domenii care reprezintă priorități pentru domnul președinte, după cum a declară acesta.

96.000.000.000 lei vechi aruncați pe apa sâmbetei. Acesta este meritul președintelui Chiriac.

Nu e de mirare că domnul Chiriac sărbătorește faptul că aerodromul a ieșit din administrarea Consiliul Județean; așa a scăpat de un cartof fierbinte pe care a încercat să-l acopere cât a putut de bine până acum, ca să nu se afle câți bani publici se aruncă în găurile negre sub înțeleapta administratie Chiriac.

Dacă tot ați scăpat de o povară financiară și s-a încheiat capitolul «aerodromul Ianca», domnule președinte, spuneți-le și brăilenilor, fiindcă au dreptul să știe cifrele exacte, nu estimative: câți bani a plătit Consiliul Județean Brăila pentru paza aerodromului în ultimii 12 ani?”.

Președintele CJ Brăila nu a putut fi contactat, pentru a-și preciza poziția în această chestiune.