Deputatul Popa: „Vrem să înființăm 2-3 școli profesionale cu profil agricol la nivelul județului. Una va fi în comuna Cireșu, iar fermierii din zonă, inclusiv eu, vom contribui pentru dotarea școlii cu utilaje moderne”

Președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, declară că în calitate de fermier știe cât de dificil este să găsești personal calificat care să lucreze pe utilajele moderne folosite acum în agricultură. Popa a spus în cadrul unei conferințe de presă că fermierii care dețin astfel de utilaje nu sunt dispuși să le dea pe mâna oricui, fiindcă acestea au costat sume substanțiale.

Acesta este unul dintre motivele pentru care liberalul este dispus să susțină înființarea în câteva comune din județ a unor școli profesionale cu profil agricol în sistemul de învățământ dual, în care să fie pregătit personalul calificat de care duce lipsă în prezent agricultura brăileană: „Am demarat în județ un program prin care vom înființa 2-3 școli profesionale cu profil agricol. Unde am găsit înțelegere – și au fost și primari PNL, și primari PSD -, am încercat să venim în sprijinul agriculturii, pentru că agricultura brăileană astăzi suferă foarte mult din cauza lipsei personalului calificat. Nu găsim oameni pregătiți pentru a folosi utilajele. Utilajele sunt din ce în ce mai moderne, ating niște costuri destul de mari și când le dăm pe mâna unui mecanizator trebuie să avem siguranța că acesta este capabil să le conducă cum trebuie”.

La rândul său, inspectorul școlar general al Brăilei, Catălin Canciu (PNL), a dat exemplu școlii profesionale de la Gradiștea, care funcționează deja cu succes, ca urmare a unei bune colaborări cu Primăria din localitate: „Construcție de la zero, există și un sistem de after school, cu masă pentru copii, totul funcționează aproape atipic pentru această zonă”.

Popa spune că o astfel de școală profesională va funcționa și în comuna sa natală, Cireșu, iar fermierii din zonă – dintre care face și el parte – vor susține acea unitate de învățământ: „Am demarat pașii pentru obținerea autorizațiilor necesare. Există clădirea, Primăria o va moderniza, o parte din bani pentru tehnologizarea acestei școli va veni din mediul privat, am discutat cu agenții din zonă și voi participa și eu, ca fermier. Noi cumpărăm majoritatea utilajelor, vor veni reprezentanții celor două companii producătoare și vor face instructaj cu cei de la școală, le vor explica cum merg sistemele de GPS și așa mai departe… Agricultura brăileană, în proporție de 90% este bazată pe utilaje performante”.

Șeful ISJ Brăila a mai afirmat că școala profesională de la Cireșu a fost inspectată și a îndeplinit toate criteriile pentru autorizare, iar din luna septembrie va putea înscrie elevi pentru clasa a IX-a, instruirea lor urmând să se facă pe parcursul a trei ani, ca în orice unitate din sistemul de învățământ dual.

Alexandru Popa a precizat, de asemenea, că a discutat despre înființarea unei școli profesionale pe profil agricol și în altă localitate din județ, dar deocamdată nu este nimic stabilit și preferă să vorbească despre acest proiect după ce se vor lua niște decizii clare.