DEPUTATUL VARGA: 120 DE ORGANIZAȚII ALE UTILIZATORILOR DE APĂ DIN JUDEȚUL BRĂILA BENEFICIAZĂ ÎN 2020 DE APĂ GRATUITĂ PENTRU IRIGAȚII

Deputatul liberal Vasile Varga anunță că cele 120 de Organizații ale Utilizatorilor de Apă (OUAI) din județul Brăila, care totalizează exploatații de peste 233.000 de hectare, vor primi în acest an apă gratuit, în urma unei modificări a Legii apelor, decisă astăzi, în Camera Deputaților.

Într-un comunicat dat publicității, Varga precizează: „Toată apa provenită din surse de suprafață și din subteran va putea fi utilizată pentru irigații, fără plata contribuției de gospodărire a apelor, pentru întreaga perioadă a stării de urgență și încă șase luni după ridicarea acesteia.

Potrivit cifrelor oficiale, în județul Brăila există suprafețe agricole lucrate ce însumează 260.000 de hectare, dintre care 233.000 sunt irigate. În 2019, consumul de apă pentru irigații s-a ridicat la aproximativ 200 de milioane de metri cubi, ceea ce înseamnă că scutirea de la plata apei reprezintă un sprijin însemnat pentru agricultorii brăileni, afectați de seceta existentă în acest an.

Tot în urma modificării legislative de astăzi, avizele pentru lucrările de investiții în infrastructura de irigații se vor elibera gratuit și într-un termen redus la jumătate față de cel existent până acum, prevederi ce vor fi aplicate tot șase luni după ridicarea stării de urgență și pe durata acesteia. În județul Brăila există în acest moment mai multe investiții în extinderea sau înființarea de sisteme de irigații, realizate atât de mediul privat, prin intermediul AFIR, cât și pe canalele de aducțiune aflate în administrarea Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF).

Măsura vine să susțină agricultorii și activitatea acestora, în condițiile secetei pedologice semnalate de specialiști, dar reprezintă și o investiție pe termen lung. De altfel, și Ministerul Agricuturii a alocat de curând 40 de milioane de euro din fonduri europene, pentru a subvenționa contractele de asigurare a fermierilor împotriva secetei, în condițiile în care se estimează pierderi de peste 50% la culturile de cereale, pentru acest an”.