DEPUTATUL VARGA, DESPRE DECIZIA OPRIRII ACTIVITĂȚII ÎN PIEȚELE ÎNCHISE: NU LUA PREMIERUL O ASEMENEA MĂSURĂ SUB NICIO FORMĂ, DACĂ NU ERA ABSOLUT NECESARĂ, MAI ALES ÎN PLINĂ CAMPANIE ELECTORALĂ

„Credeți că e un confort pentru noi, cei de la PNL, faptul că s-a suspendat activitatea în piețele închise? Astăzi, când m-am dus în piață, mă așteptam să fiu «bombardat», dar nu, oamenii au fost foarte civilizați” – este declarația făcută de deputatul PNL de Brăila Vasile Varga în cadrul unei emisiuni televizate (Reperul TV).

Varga – care candidează pentru un nou mandat la alegerile din 6 decembrie – a spus că nimănui nu-i face plăcere să ia o asemenea decizie radicală, mai ales într-o perioadă de campanie electorală, însă Guvernul Orban a avut motive bine întemeiate să decidă închiderea acestor piețe, având în vedere situația epidemiologică la nivel național: „Astăzi am fost în piață, am cumărat varză pentru murat. Mă duc de o viață în piață. Am stat de vorbă cu comercianții – era piața afară, în aer liber – și toți m-au întrebat dacă se va închide piața în aer liber. Nu se va închide nicio piață în aer liber!

Duminica mă duc în Obor dimineața și apoi mă duc la piața de păsări. Sunt crescător de păsări de rasă. Îi știu pe fiecare dintre cei de acolo. Am avut o surpriză acum 3 săptămâni, ca niște cetățeni pe care îi știu de o viață, oameni foarte serioși, îmi spuneau: «Uite, domnule, în loc să nu lase pe nimeni să intre în piață fără mască…». Ei s-au sesizat, pentru că cineva ar fi trebui să spună de la început: așa cum la piața de legume și fructe te duci cu mască, și la piața de păsări și la Obor ar fi trebui să porți mască. N-ai mască, nu intri!”.

În ceea ce privește opiniile unor persoane care spun că nu înțeleg de ce trebuie oprită activitatea în piețele care funcționează în incinte închise, dar mall-urile pot funcționa în continuare, parlamentarul a comentat: „Până să se ajungă la această situație, Comitetul pentru Situații de Urgență a pus pe masa premierului fel de fel de dovezi. Eu nu le am acum. Nu lua premierul o asemenea măsură sub nicio formă, dacă nu era asolut necesară, mai ales în plină campanie electorală, pentru că nu lovește decât în PNL. Lui i-au venit cu date clare și alte servicii…

Poate că nu se întâmplă în Piața de la Galați, care este curată și este frumoasă și e civilizat și toată lumea e cu mască, dar se întâmplă în alte piețe. A luat această măsură temporară, iar în momentul în care va scădea numărul celor infectați cu siguranță se va reveni asupra deciziei.

Unele autorități locale au găsit și varianta cu acele căsuțe – am văzut și la Brăila și în alte părți, le-au racordat imediat la rețeaua electrică și-și vând acolo produsele.

Și eu cumpăr produse din piață, cumpăr carne din piață, cumpăr preparate. Eu nu am fost la mall de vreo doi ani de zile; mă duc în piață. Mă cunosc toți în piață, că «este notarul…» și «este deputatul…», te salută toată lumea. Credeți că e un confort pentru noi, cei de la PNL? Astăzi, când m-am dus în piață, mă așteptam să fiu «bombardat», dar nu, oamenii au fost foarte civilizați. M-au întrebat dacă închide piața în aer liber. Nu închide nimeni nicio piață în aer liber.

Dacă va fi o nenorocire la nivel național va închide tot”.