DEPUTATUL VARGA MILITEAZA PENTRU CA MEDICII SA POATA PROFESA PANA LA 67 DE ANI, DACA DORESC ACEST LUCRU

Deputatul PNL de Braila Vasile Varga se numara printre initiatorii unui proiect de modificare a Legii privind reforma in sanatate, care vizeaza cresterea varstei pana la care medicii vor putea profesa, la cerere. Mai exact, daca pana acum, medicii erau obligati sa iasa la pensie la 65 de ani, barbatii, si respectiv la 63 de ani, femeile, prin acest nou demers legislativ, medicii vor putea sa-si continue activitatea pana la 67 de ani, cu conditia sa depuna o solicitare la unitatea medicala unde profeseaza, cu trei luni inainte de implinirea varstei standard de pensionare.

”Au existat solicitari atat din partea medicilor de familie, cat si a medicilor specialisti, pentru prelungirea varstei de libera practica. O solicitare legitima, daca tinem seama ca una dintre gravele probleme ale sistemului sanitar o reprezinta criza tot mai acuta de specialisti. Lipsa de medici se resimte inclusiv in orasele mari, dar devine de-a dreptul dramatica in comunitatile mici, unde se ajunge chiar in situatia ca spitalele sa aiba sectii inchise, din lipsa de specialisti. In aceste conditii, prelungirea cu doi a dreptului de a profesa a medicilor specialisti poate diminua acest fenomen. Mai ales ca in lipsa schemelor complete, asupra personalului exisa o incarcatura foarte mare, ceea ce duce la diminuarea calitatii actului medical”, a precizat Vasile Varga, intr-un comunicat de presa.
Deputatul PNL aminteste despre criza medicilor din spitalele romanesti, dar si din reteaua medicilor de familie, care a survenit ca urmare a exodului specialistilor in strainatate: “Desi statisticile oficiale indica un numar anual mult mai mare de absolventi ai facultatilor de medicina fata de anul 1990, cei mai multi dintre acestia aleg sa plece, pe fondul unor conditii improprii de munca si a salariilor insuficiente”.
Proiectul de lege care prevede posibilitatea ca medicii sa practice pana la 67 de ani a fost adoptat de Senatul Romaniei, a primit raport favorabil din partea Comisiilor de Sanatate si de Munca si va intra la votul final din Camera Deputatilor, care este for decizional.