DEPUTATUL VARGA: PRIMARII VOR STA CU MANA INTINSA IN FATA CELOR 40 DE OAMENI CARE VOR IMPARTI BANII IN ROMANIA

Deputatul brailean Vasile Varga (PNL) acuza faptul ca ”balbele bugetare grave arunca administratiile locale intr-o noua baroniada marca PSD”.

Intr-un comunicat dat publicitatii, Varga se intreaba daca este vorba despre “crasa incompetenta” sau rea-vointa, in ceea ce priveste modul in care a fost conceput bugetul pe 2019: “Anul trecut, prin populista scadere a impozitului pe venit de la 16 la 10%, bugetele primariilor au fost grav afectate. Iar orice diminuare de acest gen a fondurilor de investitii ale municipalitatilor are repercusiuni serioase in planul dezvoltarii oraselor sau a existentei categoriilor defavorizate.  Guvernul PSD-ist avea obligatia sa compenseze pierderea administratiilor locale, insa acest lucru nu s-a petrecut, in ciuda negocierilor si promisiunilor. Ba mai mult, in 2019, orasele Romaniei  vor avea mai putini bani la buget, fapt ce se va reflecta direct in calitatea vietii cetatenilor – spitale, mediu, infrastructura, iluminat stradal, salubritate

Situatia este extrem de grava la nivelul administratiilor locale. Pentru a se compensa pierderile de anul trecut de la buget, primariile ar fi trebuit sa primeasca 60% din impozitul local. Se pare insa ca suma propusa s-ar invarti undeva in jurul a 45 – 50%. Dar asta nu e tot. Presedintii Consiliilor Judetene vor primi pentru echilibrare intre 30 si 35% din aceste sume, fata de 18%, anul trecut. In traducere libera pentru neinitiati, primarii din toata tara vor sta cu mana intinsa in fata celor 40 de oameni care vor imparti banii in Romania. Cu mare tristete si revolta remarc faptul ca PSD-ul nu va putea renunta niciodata la politica discretionara, la politizarea alocarilor bugetare si la baroniada cu care s-a consacrat in politica romaneasca”.

Liberalul aminteste ca in proiectul de buget pentru 2019, sumele alocate municipalitatilor reprezinta, in valoare absoluta, pierderi de cateva milioane de Euro – pana la 10-15 milioane euro, in cazul oraselor mici. In plus, spune Vasile Varga, in cazul oraselor mari, se poate vorbi despre pierderi de 20-30 de mil de Euro: “Toate acestea se vor reflecta in investitii, in dezvoltarea oraselor Romaniei, proces in cadrul caruia PSD-ul a tras frana de mana. Din teritoriu sunt semnale clare ca pe viitor ne vom confrunta cu probleme serioase in ceea ce priveste nevoile de baza ale cetatenilor. Inconstienta guvernantilor incepe sa loveasca toate categoriile de alegatori, punand in pericol comunitatile, in ansamblul lor”.