Deputatul Varga sare in apararea Judecatoriei Insuratei, ce risca desfiintarea
Deputatul PNL de Braila Vasile Varga a facut astazi, de la tribuna Parlamentului, o declaratie politica legata de initiativa Guvernului de a desfiinta unele parchete si judecatorii din tara, printre care si cea din orasul Insuratei. In declaratia sa, intitulata “Mai putine judecatorii inseamna mai putina justitie”, Varga a amintit ca nu a trecut multa vreme de cand USL le promitea romanilor ca „va face dreptate pana la capat”, insa, mai nou, PSD are o viziune originala despre cum se poate realiza acest lucru – respectiv, prin defiintarea unor judecatorii si parchete: „Prin initiativa Guvernului de a desfiinta unele instante judecatoresti si a parchetelor de pe langa acestea se poate incalca un drept constitutional al cetatenilor, si anume accesul liber la Justitie. De asemenea, prin desfiintarea unor instante judecatoresti consider ca actul de justitie se indeparteaza tot mai mult de cetateni, de locul in care este infaptuit, creandu-le dificultati suplimentare, printre care si cheltuielile de deplasare (exista situatii in care distantele pe care le au de parcurs justitiabilii pana la instantele de judecata depasesc 80 sau 100 de km, in conditii dificile de transport) pentru pensionari si alte persoane cu o situatie materiala precara”.
Deputatul liberal este de parere ca, pe langa aspectele privind costurile suplimentare, calitatea actului de justitie nu se eficientizeaza prin incarcarea suplimentara a instantelor ramase, care vor prelua dosarele si cauzele de la cele desfiintate. Iar dezavantajele, in opinia sa, nu se opresc aici: „Pe de alta parte, mentionez un alt aspect care nu poate fi neglijat: se vor produce dezechilibre bugetare la nivelul administratiilor locale, stiut fiind faptul ca justitia aduce anumite resurse financiare la bugetul local si nu este numai consumatoare de resurse. Efectul poate fi unul de domino: desfiintarea instantelor va afecta activitatea avocatilor, ceea ce ar insemna pierderi financiare importante la bugetele locale.
Mentionez faptul ca, in mandatul trecut, chestiunea desfiintarii unor instante a fost transata prin adoptarea Legii 148/2011. Atunci, din 24 de instante propuse spre a fi desfiintate, doar 8 judecatorii au avut aceasta soarta. Si atunci Judecatoria din orasul Insuratei era pe lista neagra, dar a rezistat in 2011, spre lauda parlamentarilor care s-au zbatut la momentul respectiv ca acesta sa nu devina istorie.
In final, facand apel la istoria recenta, as dori sa atrag atentia ca, acum cativa ani, cateva zeci de unitati spitalicesti din unele comune sau orase au fost comasate sau pur si simplu inchise, cu efecte negative pentru populatia din zonele adiacente.
Stimati guvernanti, credeti ca acum tara este mai bogata? Credeti ca este mai sanatoasa? Nu.
Asa se va intampla si cu justitia: tot mai putini justitiabili vor avea acces la procesul de justitie, costurile vor fi tot mai ridicate si, poate, in conditii din ce in ce mai dificile. Ma voi lupta, alaturi de ceilalti colegi ai mei, ca acest lucru sa nu se intample!”.