DEPUTATUL VARGA: SPER CA MODIFICARILE ADUSE CODULUI RUTIER SA ELIMINE RISCUL UNOR TRAGEDII PRECUM CEA INTAMPLATA LA BRAILA

Deputatul PNL de Braila Vasile Varga este multumit ca la initiativa sa, s-a modificat Codului Rutier, dat fiind ca in vechea forma a legii nu rezulta clar cine era responsabil de starea de sanatate a unui sofer. Demersul parlamentarului brailean a venit dupa tragedia din primavara anului 2016, cand cinci persoane care asteptau autobuzul au fost ucise intr-o statie de pe Soseaua Ramnicu Sarat de un sofer care, asa cum s-a dovedit ulterior, era diagnosticat cu afectiuni neurologice. Acum, ca urmare a modificarii legislatiei amintite, soferii care sufera de afectiuni ce le pot afecta capacitatea de a conduce nu se vor mai putea urca la volan.

„Principala modificare a legii consta in faptul ca examinarea medicala si psihologica a unui conducator auto se va face nu doar la obtinerea sau prelungirea valabilitatii carnetului de conducere sau la obtinerea certificatului de atestare profesionala, pentru conducatorii profesionisti, ci ori de cate ori un medic de familie sau un medic specialist are suspiciuni ca pacientul sau are o afectiune care ii poate afecta capacitatea de a conduce. Orice medic poate recomanda un consult de specialitate intr-o unitate medicala autorizata, existenta la nivelul fiecarui judet”, a explicat Vasile Varga.

Potrivit parlamentarului brailean, lista unitatilor unde se vor efectua examinarile medicale si psihologice va fi stabilita prin ordin al ministrului Sanatatii, va fi publicata in Monitorul Oficial si pe pagina de internet a Ministerului Sanatatii: “Orice medic, atunci cand va constata ca o persoana prezinta afectiuni de natura sa puna in pericol siguranta traficului, este obligat sa ii emita bilet de trimitere catre unul dintre cabinetele aflate pe lista, iar pacientul are obligatia de a se prezenta la consultul de specialitate, in maximum trei zile. La randul sau, medicul specialist are obligatia ca atunci cand constata ca posesorul permisului de conducere este inapt sa conduca o masina, un tractor sau un tramvai, sa comunice acest lucru, in termen de o zi, catre Politia Rutiera si medicul care a facut trimiterea. Politia Rutiera va retrage imediat permisul de conducere al persoanei care are o afectiune incompatibila cu sofatul.

Medicului care a avut banuielile initiale privind starea de sanatate precara a pacientului ii revine obligatia ca in cazul in care in termen de 30 de zile nu primeste niciun raspuns de la unitatea medicala autorizata, sa anunte Politia Rutiera pe raza careia isi desfasoara activitatea si sa comunice numele, prenumele, codul numeric personal al pacientului si faptul ca acesta a fost trimis spre examinare de specialitate.

Sper sincer ca aceste modificari aduse Codului Rutier sa elimine riscul ca tragedii precum cea intamplata la Braila sa mai fie posibile. Am urmarit o responsabilizare comuna, atat a medicilor de familie, cat si a medicilor specialisti, precum si a politistilor. Cred ca daca toata lumea isi va face onest datoria, cercul se inchide, iar riscul ca un bolnav de epilepsie, spre exemplu, sa mai ajunga la volan, va fi unul aproape inexistent”.