Deputatul Varga sustine legiferarea insolventei persoanelor fizice
Deputatul PNL de Braila Vasile Varga a facut astazi o declaratie politica de la tribuna Parlamentului, pe tema necesitatii legiferarii insolventei persoanelor fizice. Liberalul a aratat ca, dintre fostele state comuniste din regiune, doar Romania si Bulgaria nu au legiferata aceasta chestiune. „Acest tip de insolventa reprezinta o procedura supravegheata judiciar pentru restructurarea situatiei financiare a unui debitor, care se aplica in multe state europene cu democratii mai vechi, precum Marea Britanie, Franta, Olanda, Portugalia, Germania, Irlanda, dar si in state din fostul bloc comunist precum Polonia, Cehia, Letonia, Slovenia, Estonia sau Lituania. Mai mult, Fondul Monetar International a impus Ungariei adoptarea unei astfel de reglementari.
Din 2010, propunerea legislativa privind insolventa persoanelor fizice a fost adoptata de Senatul Romaniei, iar la Camera Deputatilor situatia treneaza, din diverse motive. In repetate randuri, reprezentantii PNL au solicitat adoptarea acestei masuri, dar PSD s-a opus, desi, in opinia noastra, masura insolventei persoanelor fizice nu are culoare politica. Din contra, o asemenea reglementare ar avea ca efecte insanatosirea si dinamizarea economiei romanesti.
Prin adoptarea acestei propuneri, se creeaza conditiile ca acei cetateni care sunt in situatia falimentului personal sa-si poata plati datoriile prin propriul lor efort, nu prin pomana. Aceasta este diferenta dintre insolventa persoanelor fizice, proiect PNL, si „Electorata” propusa de PSD.
Romania trebuie sa-si asume ceea ce si-a asumat o intreaga Europa: declararea falimentului persoanelor fizice care au credite la banci. La noi, asistam, de fapt, la o discriminare – si anume persoanele fizice nu au aceleasi drepturi ca si companiile.
Usoara crestere economica de care s-a bucurat Romania, anul trecut, ar putea fi consolidata si prin adoptarea acestei reglementari. Ma alatur, asadar, efortului colegilor mei liberali din Comisia Juridica, in acest demers. Este nevoie de un act unitar, mai amplu, in care sa se regaseasca toate tipurile de insolventa”, a declarat Vasile Varga.