Desfășurată într-unul dintre cele mai îmbătrânite orașe din țară, Gala Ana Aslan, menită să omagieze savantul Ana Aslan, s-a transformat într-un omagiu adus primarului PSD Marian Dragomir
Odată cu câștigarea celui de-al treilea mandat de către „cea mai bună echipă PSD”, Brăila devine la modul din ce în ce mai evident o zonă crepusculară din punct de vedere politic, în care cultul personalității ia forme deșănțate.
Cea mai recentă dovadă în acest sens a fost modul în care a fost politizată Gala Ana Aslan, desfășurată pe 5 octombrie, eveniment care, după cum s-a anunțat, era dedicat „recunoașterii personalităților și inițiativelor care au adus contribuții semnificative în domeniul geriatriei și gerontologiei, continuând moștenirea lăsată de renumitul academician Ana Aslan, director al Institutului Național de Geriatrie și Gerontologie”.
Evenimentul a fost organizat de Fundația „Ana Aslan”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Brăila și Consiliul Județean, cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la admiterea Anei Aslan în Academia Română: „Prima ediție a Galei Premiilor Ana Aslan va avea loc în orașul natal al Anei Aslan, Brăila. Evenimentul, de înaltă ținută științifică și cu o semnificativă componentă socială, va găzdui personalități de seamă ale lumii medicale și academice românești, care vor urca pe scena Teatrului «Maria Filotti» pentru a decerna Premiile Ana Aslan”.
Una dintre personalitățile care au urcat pe scenă de trei ori, la o gală la care era omagiată Ana Aslan, a fost remarcabilul Ionuț Dobre (PSD), vicepreședintele Consiliului Județean Brăila, care are aceeași legătură cu geriatria și gerontologia precum are baba cu mitraliera. Cât despre statutul de personalitate de seamă a lumii medicale și academice, nu spunem decât atât: după cum ne declara însuși Dobre, el „a petrecut mai mult timp la sala de sport decât alții la școală”. Și rezultatul se vede: are mușchi de la gât în jos.
Important este că omul a primit un premiu pe persoană fizică, unul pentru meritele Consiliul Județean și unul pentru meritele președintele CJ Iulian Francisk Chiriac (PSD), care conduce tinerii, dar mai ales vârstincii Brăilei pe noi culmi de progres și civilizație.
Dar nu asta a fost cel mai important lucru care s-a întâmplat acolo.
Din spusele unor oameni care au participat la gală, o mare parte dintre vorbitori au uitat că este vorba despre Ana Aslan și s-au întrecut în a-l omagia pe minunatul, extraordinarul, desăvârșitul primar Marian Dragomir (PSD), care a făcut din Brăila unor oraș de vis. Unii au declarat că mai că s-ar muta înapoi aici, la Brăila… Ce mai, la Gala Ana Aslan a fost lăudat mai mult Marian Dragomir decât Ana Aslan! Și evident, a fost și premiat, că atâtea merite nu puteau fi ignorate…
Cum a fost la Gala Ana Aslan ne-a povestit astăzi Cristian Niculae, reprezentant al Asociației Brăileană pentru Educație Civică – ABEC
După ce administrația Dragomir a luat premiul de Oraș al luminilor (exagerăm, a fost un premiu pentru iluminatul public, dar primarului îi plac laudele deșănțate, așa că intrăm și în noi atmosferă), Dragomir a decis să țină aprinse luminițele de Crăciun pe parcursul întregului an pe strada Mihai Eminescu. Bradul de Crăciun l-a ținut împodobit și luminat doar până de Paște, că s-a făcut mișto pe Facebook de chestia asta și a decis să le stingă și să despodobească bradul, fiindcă devenise loc de pelerinaj. Și singurul loc de pelerinaj acceptat de „cea mai bună echipă” este sediul PSD Brăila.
La evenimentul din 5 octombrie, organizat în orașul în care pensionarii reprezintă o mare parte din populație – fiindcă mulți dintre cei care mai au ceva putere pleacă unde văd cu ochii -, administrația Dragomir a mai luat un premiu: de această dată i-a fost recompensată contribuția epocală în susținerea geriatriei și gerontologiei.
În 2022 Primăria Brăila (adică primarul Marian Dragomir, că acolo el e Stăpânul) a refuzat să se implice în achiziționarea casei în care s-a născut Ana Aslan – care era deținută de o persoană privată – și să o transforme în Casă memorială. A fost meritul Fundației Ana Aslan că a reușit ca prin eforturi financiare proprii, să cumpere casa din Brăila în care, pe 1 ianuarie 1897, s-a născut Ana Aslan, să o transforme în Casă memorială și să o inaugureze chiar în anul aniversar Ana Aslan.
„Într-un fel, o aducem înapoi acasă pe Ana Aslan. Casa ei devine Casa memorială deschisă publicului, pe care îl invităm să simtă atmosfera în care s-a născut și a crescut cea care a devenit Cetățean al lumii”, spunea atunci Speranța Prada, președintele Fundației „Ana Aslan”.
Dacă era după Marian Dragomir, astăzi casa în care s-a născut Ana Aslan putea fi locuința vreunui cetățean sau cine știe, în spațiul respectiv ar fi putut fi amenajată vreo bodegă.
În anul electoral 2024, la Gala Premiilor Ana Aslan, primarul Marian Dragomir a fost lăudat din toate pozițiile și a fost și premiat, în calitate de reprezentant al Primăriei, pentru implicarea în susținerea geriatriei și gerontologiei. :))))))))))))))
În plus, a mai primit și un premiu pentru ființa minunată care este el, așa, în general, pentru respectul deosebit pe care-l arată seniorilor, că tot a făcut el mișto în mai multe rânduri în ședințele CLM de consilierul municipal liberal Petrică Popa, care e „bătrân”. Că așa-i în tenis… pardon, în politică – azi ironizezi oamenii în vârstă, iar mâine ești premiat pentru lipsa de respect la adresa pensionarilor.
Interesant este că pe site-ul Fundației Ana Aslan nu figurează premiile acordate PSD-iștilor brăileni. Oare de ce?