Din ciclul „Te doare creierul!”: Autoritățile brăilene au descoperit că gura de canal în care a căzut o fetiță de 4 ani nu aparține nimănui. Șefii CUP spun că nu-i a lor, Primăria spune că nu-i nici a ei

Alba-neagra cu canalizările fără capac de pe domeniul public: nimeni nu-și asumă răspunderea pentru accidentul întâmplat la finele săptămânii trecute, când o fetiță de 4 ani a căzut într-o canalizare fără capac și a fost nevoie de intervenția pompierilor pentru a o scoate de acolo, pentru că potrivit autorităților, gura de canal de pe domeniul public nu e a nimănui (?!).

Conducerea Companiei de Utilitate Publică (CUP) Dunărea Brăila a transmis astăzi un comunicat de presă în care își exprimă regretul pentru incident și pentru reacția „nefericită” a inginerului șef Ionel Pătrașcu, după care afirmă că de fapt, canalizarea respectivă nu aparține CUP, dar canalizarea aflată la 2 metri distanță de prima aparține CUP. În plus, în document șefii CUP se plâng de faptul că trebuie să cheltuiască o mulțime de bani pentru înlocuirea capacelor furate și ne anunță că în condițiile în care în municipiu sunt foarte multe capace de canalizare, „practic, e imposibilă acoperirea a 100% din aceste riscuri numai prin activitatea personalului societății”: „Regretăm evenimentul petrecut în cursul zilei de vineri, 06.05.2022.

Ne cerem scuze public pentru declarațiile nefericite emise de inginerul șef responsabil cu exploatarea rețelelor CUP «Dunărea» Brăila. Având în vedere că acestea au fost inadecvate poziției și responsabilităților sale, la nivelul societății s-a declanșat o anchetă internă.

Facem mențiunea că acel cămin de evacuare aparține fostei centrale termice CT Hristov Botev, care se află în lichidare. Căminul de canal, aflat în administrarea CUP «Dunărea» Brăila, este situat la o distanță de aproximativ doi metri de locul incidentului și este prevăzut cu capac.

Cu toate acestea, în urma nefericitului incident am intervenit imediat, am luat măsuri  și am asigurat protecția zonei, pentru a preîntampina producerea altor evenimente.

Totuși, un lucru important de reținut este că în ultima perioadă ne confruntăm cu o situație alarmantă în legatură cu furtul capacelor de canalizare, iar ca rezultat, apar aceste pericole de accidentare pentru cetățeni. De asemenea, înregistrăm un volum de cheltuieli foarte mare datorită înlocuirii capacelor de cămin sustrase. Cert este că atunci când identificăm sau suntem sesizați în mod operativ, înlocuim capacele sustrase.

CUP «Dunărea» Brăila a luat și ia în continuare măsuri de prevenire a riscurilor legate de capacele de canalizare. Avem un program de mentenanță preventivă a rețelelor de apă și de canalizare care include inspecții și verificări regulate a stării capacelor de către personalul societății noastre. Capacele lipsă sunt înlocuite. Cum în Brăila sunt foarte multe capace de canalizare, e practic, imposibilă acoperirea a 100% din aceste riscuri numai prin activitatea personalului societății.

Facem apel către toți locuitorii să semnaleze lipsa capacelor de canalizare la telefon 0239.692.900 sau pe adresa de email a societății dunarea@apabraila.ro “.

Nu știm ce înțeleg alții din formularea „cum în Brăila sunt foarte multe capace de canalizare, e practic, imposibilă acoperirea a 100% din aceste riscuri numai prin activitatea personalului societății”, dar noi înțelegem că ni se transmite că există în continuare riscul ca astfel de accidente să se mai întâmple.

Teoretic, în condițiile în care canalizarea respectivă nu aparține CUP Dunărea, singura variantă posibilă ar fi fost ca aceasta să aparțină Primăriei, care a preluat de-a lungul timpului prin hotărâre CLM unele dintre bunurile aparținând fostului CET. De aceea ne-am adresat primarului Marian Dragomir, care tocmai ce ne informase că a cerut conducerii CUP Dunărea – la care Consiliul Local Municipal este acționar majoritar – să transmită un comunicat de presă în care să-și ceară scuze pentru ceea ce s-a întâmplat și să informeze cetățenii la ce număr de telefon pot anunța existența unor canalizări fără capac. Dragomir a mai spus că dacă n-ar fi cerut el acest lucru, conducerea CUP nu ar fi trimis presei un astfel de comunicat.

Și fiindcă Dragomir a insistat, conducerea CUP a trimis un comunicat: unul în care, indirect, pasa responsabilitatea în curtea Primăriei.

Interesant este că Dragomir era indignat astăzi de faptul că inginerul Pătrașcu nu l-a anunțat pe Ionel Avram – cel care rămăsese la conducerea unității, pe perioada cât managerul Mangiurea se află în concediu medical –  despre accidentul cu fetița, după ce a fost informat de un ziarist despre ceea ce s-a întâmplat , dar se pare că nici Avram nu a considerat necesar să-l anunțe pe primar înainte de a anunța presa că de fapt, canalizarea nu aparține CUP…

Întrebat de ziariști a cui este până la urmă canalizarea respectivă, Marian Dragomir a verificat documentele și ne-a dat un răspuns uimitor: e pe domeniul public, dar nu e a nimănui.

„Canalizarea a aparținut CET și a fost casată pe vremea CET. Înainte de desființarea CET a fost casată rețeaua subterană. Casând-o, toate documentele au rămas la lichidator sau nici măcar n-au ajuns la lichidator. La Primărie n-au ajuns. Nu a aparținut niciodată Primăriei. Până acum, CUP Dunărea a intervenit în situații similare. Ori de câte ori s-au întâlnit astfel de situații, CUP Dunarea a pus capace la canalizari sau cămine de evacuare ale fostului CET”, a spus edilul șef.

Precizăm că directorul fostului CET, la momentul la care firma a intrat în lichidare este exact Ionel Pătrașcu, care a devenit director tehnic la CUP.

Articole asemănătoare

Comment

  • Zimbrul

    09/05/2022

    Scuze cu demisie, pentru ton și incompetenta

    Replay

Lasă un răspuns