DIN IANUARIE, IN BRAILA, TAXA DE SALUBRITATE CRESTE DE LA 7,15 LEI/PERSOANA/LUNA, LA 11 LEI/PERSOANA/LUNA

Fiindca au produs mai mult gunoi decat anul trecut, brailenii sunt penalizati: de luna viitoare, ei vor plati mai mult pentru taxa de salubritate. Consilierii municipali braileni au aprobat astazi majorarea tarifelor pentru serviciul de salubrizare prestat pentru populatie in anul 2017. Mai exact, daca in acest an, taxa de salubritate a fost de 7,15 lei/persoana/luna, in anul 2017, taxa va fi de 11 lei/persoana/luna.

Dupa cum li s-a explicat alesilor locali, aceasta majorare de tarif este impusa de punerea in aplicare a unui act normativ care impune sa se reduca in fiecare an cantitatea de deseuri menajere cu 15%, comparativ cu anul anterior, pentru a diminua poluarea, in conformitate cu o directiva europeana. In caz contrar, se aplica penalitati, sub forma asa-numitei “taxe de mediu”. Concret, de la 1 ianuarie 2017 se incaseaza o taxa de mediu in valoare de 80 lei/tona, fara TVA, pentru tot ce inseamna tona de deseuri depozitata suplimentar, iar aceasta taxa se va plati lunar catre Administratia Fondului de Mediu.

La nivelul municipiului Braila, administratia a constatat ca in anul 2016 nu numai ca nu s-a redus cantitatea de gunoi ridicata de la populatie, comparativ cu 2015,  ci chiar s-a majorat cu circa 3.500 de tone. Mai exact, de la 45.692 de tone de gunoi ridicate de la populatie in anul 2015, s-a ajuns ca in 2016 sa se colecteze circa 49.000 tone. Ca atare, Municipalitatea va fi obligata sa plateasca penalizarile aferente, bani care vor merge la Fondul de mediu.

In contextul in care estimeaza ca in anul 2017, cantitata de gunoi ce se va colectata din municipiu si va fi depozitata, dupa reciclare, va fi de circa 47.000 tone, iar populatia “declarata si platitoare” a fost estimata de Serviciul de Utilitate Publica de Administrare si Gospodarie Locala (SUPAGL) la  137.006 persoane, din calcule a rezultat ca pentru a se acoperi toate cheltuielile, taxa de salubritate ar trebui sa fie 11 lei.

“Suma de 80 lei/tona +TVA  pe care Primaria municipiului Braila o incaseaza de la locuitori nu ramane la Primaria municipiului Braila, ci ea va fi transmisa mai departe catre Fondul de mediu, deci sa nu inteleaga cineva ca Primaria incaseaza pentru ea mai multi bani din plata respctiva, ci doar o transmitem catre Fondul de Mediu”, a precizat Dragomir.