Din iunie, cine lucreaza cu zilieri achita toate costurile in caz de accident sau deces, inclusiv inmormantarea

P1070839

Seful Inspectoratului Teritorial de Munca Braila, Dumitru Vaduva, avertizeaza pe cei interesati ca la mijlocul acestei luni intra in vigoare o serie de modificari ale legislatiei cu privire la activitatea zilierilor. Potrivit legii, in categoria zilierilor intra acele persoane romane sau straine care realizeaza o munca necalificata si care au peste 16 ani, insa, in conformitate cu noile norme, incepand  cu data de 16 iunie vor putea lucra ca zilieri si adolescentii care au varsta intre 15 si 16 ani, dar numai cu acordul parintilor.  De asemenea, potrivit noilor reglementari, s-au redus domeniile in care pot fi folositi zilieri, fiind excluse, spre exemplu, activitatile privind curatenia si incarcari-descarcari de materiale, in care, pana acum, se putea lucra cu astfel de muncitori.

Pe de alta parte, ramane in vigoare programul de lucru legal de 8 ore, pana la maximum 12 ore, precum si posibilitatea de plata saptamanala, insa s-au schimbat sumele cu care pot fi platiti acesti zilieri.

“Astfel, daca la ora actuala, de exemplu, plata se situeaza intre 20 lei si 100 de lei pe zi, incepand cu data de 16 iunie, plata porneste de la salariul minim brut pe economie orar, ceea ce inseamna cam 5,3 Ron/ora de munca, iar de acolo incepe negocierea intre cele doua parti.

Avand in vedere ca in anii anteriori am avut foarte multe probleme in domeniul securitatii in munca, in sensul ca zilierul era considerat neasigurat in sistemul public de asigurari, desi era expus unor pericole, acum legea i-a dat mai multe drepturi acestuia, in sensul ca trebuie sa beneficieze de o instruire adecvata, de un echipament de protectie, de masini sau echipamente de munca adecvate, iar in situatia producerii unui accident, legea a trecut in sarcina beneficiarului de lucrari sa suporte toate costurile ce deriva din accidentul de munca, inclusiv inmormantarea, daca se ajunge la asa ceva”, a explicat Dumitru Vaduva.