Directorul ADR, Luminița Mihailov: „Există două variante, dacă lucrările eligibile la proiectul de reabilitare a Palatului Administrativ din Brăila nu se finalizează până în decembrie 2023: se accesează o nouă finanțare europeană sau se finalizează cu fonduri de la stat”

Dacă lucrările eligibile la proiectul de reabilitare a Palatului Administrativ din Brăila – realizat cu finanțare europeană, prin POR 2014-202 – nu se încheie pe 31 decembrie 2023 există două variante: una ar fi ca acesta să intre pe lista proiectelor pe care le va finanța statul român, iar cealaltă ar fi să intre pe lista celor care vor primi o nouă finanțare europeană, ce ar acoperi restul de lucrări, pentru care s-a pierdut finanțarea inițială. Sunt informațiile oferite astăzi de directorul Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Est, Luminița Mihailov, pe care am întrebat-o care sunt variantele în ceea ce privește proiectul amintit, pentru care deocamdată nici n-au început lucrările.

„Programul POR 2014-2020 are foarte multe proiecte care din diferite motive nu se vor finaliza până în luna decembrie 2023, care este perioada maximă de implementare. La momentul decembrie 2023, conform regulamentelor publicate de Comisia europeană privind închiderea programelor, vor exista două variante, respectiv:

*unele proiecte nefinalizate să fie incluse pe o listă de «proiecte nefuncționale» și până în decembrie 2026 statul român are obligativitatea să le finalizeze din surse proprii – asta ca să nu pierdem banii europeni care s-au plătit până în anul 2023 pe acele proiecte.

*alte proiecte să fie incluse pe o listă de «proiecte fazate», care înseamnă că intră direct la finanțare din actualele programe 2021-2027, care sunt eligibile de la 1 ianuarie 2024, pe cheltuiala UE.

În ceea ce privește proiectul de reabilitare a Palatului Administrativ, ambele variante sunt posibile și nu mai este nevoie să se facă o nouă licitație, ci se mențin contractele deja existente, constructorii deja existenți și condițiile de finanțare de la POR 2014-2020.

Noi încă nu am clarificat cu CE care ar fi posibilitatea de fazare. Acestea sunt lucruri care zicem noi că s-ar putea clarifica undeva pe la jumătatea anului. Comisia Europeană a cerut la Ministerul Fondurilor Europene o centralizare a tuturor proiectelor”, ne-a declarat directorul ADR Sud-Est.

Am întrebat-o pe Mihailov dacă toate proiectele nefinalizate pentru care există în continuare axe de finanțare (așa cum este și proiectul de reabilitare a Palatului Administrativ) intră în mod automat pe «lista de fazate» sau are loc o selecție a acestora.

Directorul ADR Sud-Est ne-a spus: „Va trebui să vedem la nivel național care vor fi criteriile de selecție a proiectelor fazate. Probabil că va fi o selecție, pentru că pe regulamente, suma proiectelor fazate trebuie să fie cel mult 20% din totalul sumelor declarate Comisiei pe programul respectiv. Mai concret, dacă POR 2014-2020 va avea în decembrie 2023 o sumă declarată în valoare de 6 miliarde de euro, noi avem voie să mergem cu listă de proiecte fazate în valoare de 20% din cele 6 miliarde de euro.

La nivel național, valoarea proiectelor neterminate în decembrie 2023 va depăși acest 20% și atunci trebuie să vedem ce punem pe lista de nefuncționale și ce punem pe lista de fazate. Această analiză se va face la nivel național și pentru ambele liste se va discuta cu Comisia Europeană la masă, pentru că sunt sume foarte importante”.

Am mai întrebat-o pe Mihailov dacă există o garanție că statul român va aloca banii pentru finalizarea așa-numitor „proiecte nefuncționale” sau există riscul ca fondurile respective să nu fie alocate, iar obiectivele respective să rămână nefinalizate.

Aceasta spune că există această garanție, pentru că dacă statul român nu alocă sumele necesare pentru finalizarea proiectelor, va trebui să fie returnate fondurile europene plătite până în 2023 pentru implementarea proiectelor respective: „Statul român nu-și permite să piardă banii care s-au plătit pentru aceste proiecte europene.

Decembrie 2026 este termenul pe care Comisia Europeană îl cere statelor pentru finalizarea proiectelor, în cazul celor care intră pe lista de «nefuncționale». Dacă e vorba de proiectele care intră pe lista de «fazate», termenul este decembrie 2029.

Referitor la reabilitarea Palatului Administrativ din Brăila, ei trebuie să lucreze într-un ritm cât mai bun, în așa fel, încât să aibă o implementare cât mai mare până în decembrie 2023. Dacă finalizează, să spunem, 90% din lucrare, vor primi 90% din finanțarea europeană actuală”.