Directorul Cimpoae: „În județul Brăila, în acest an, cele mai multe sesizări la numărul 119 au vizat cazuri de bullying în unitățile de învățământ”

La nivelul județului Brăila, în primele 5 luni ale acestui an s-au întregistrat un număr total de 971 apeluri la numărul 119 (destinat raportării și prevenirii cazurilor de abuz, exploatare neglijare și diverse forme de violență asupra copilului, pentru situațiile care nu necesită intervenția imediată a agențiilor specializate). Este informația prezentată într-o informare realizată de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Brăila pe tema Programului național de suport pentru copii, în contextul pandemiei „Din grijă pentru copii”.

În județul nostru serviciul este funcțional din data de 5 ianuarie 2022, activitatea fiind susținută în intervalul orar 7-19 de către specialiști din cadrul Centrului de consiliere și intervenție pentru copilul abuzat, neglijat, exploatat, repatriat, iar în intervalul orar 19-7 de către personalul de la centrul de plasament în regim de urgență, care redirecționează apelurile pe numărul 0139/983.

Potrivit directorului DGASPC Brăila, Simona Cimpoae, cele mai multe sesizări ale părinților care au reclamat că fiii sau fiicele lor sunt victime ale bullying-ului la școală și și ale părinților care sunt separați și cel care a nu a primit custodia este nemulțumit de faptul că celălalt părinte nu îi facilitează relația cu copilul.

În privința cazurilor de bulllying în unitățile de învățământ, potrivit Simonei Cimpoae, se ia legătura cu reprezentanții școlii respective „și împreună încercăm să soluționăm problema. Dacă acel copil este într-un program de consiliere psihologică la consilierul școlar, atunci nu mai intervenim și noi cu acest gen de consiliere.

Discutăm și cu copiii care îl pun pe acesta în situația respectivă, și cu aceștia derulăm programe de consiliere psihologică, discutăm cu ei, discutăm cu cadrele didactice și încercăm să soluționăm problema”.

Directorul DGASPC a mai precizat că există o bună colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean și de la nivelul fiecărei instituții de învățământ a fost desemnată o persoană de legătură special desemnată pentru programul „Din grijă pentru copii”.

Simona Cimpoae ne-a dat câteva detalii și cu privire la modul în care funcționează lucrurile atunci când se sună la 119: