Directorul Croitoru: Muzeul Brăilei nu are în prezent patrimoniu pentru a înființa Muzeul Umorului, dar în perioada următoare vom desfășura o serie de activități, pentru a dobândi acest patrimoniu

Directorul interimar al Muzeului Brăilei „Carol I”, Costin Croitoru, declară că la acest moment instituția pe care o conduce nu deține în patrimoniu suficiente lucrări pentru înființarea Muzeul Umorului, dar că nu ar fi o mare problemă să se adune astfel de lucrări în perioada următoare.

Timp de mai bine de un an fostul manager, Ionel Cândea, a refuzat categoric să înființeze Muzeul Umorului, motivând că nu are suficiente lucrări în acest sens, că jumătate dintre lucrările existente sunt copii, nu originale și că, în general, nu sunt întrunite condițiile legale pentru înființarea unui Muzeu al Umorului. În acest context, l-am întrebat pe noul director interimar care este poziția sa, cu privire la înființarea Muzeului Umorului.

„Avem hotărâre de Consiliu Județean care ne încredințează acea clădire cu destinație clară, deci nu cred că e ceva de negociat; dacă vi s-a părut vreodată, în vreun moment, că e ceva de negociat, nu este. Este o Hotărâre a CJ care trebuie pusă în aplicare.

În ceea ce privește chestiunile muzeotehnice, aș fi naiv să nu-mi doresc acest lucru. Vă atrag atenția că ar fi primul muzeu de acest fel din România. Aș fi naiv ca să nu-mi doresc să avem așa ceva.

Pentru noi provocarea adevărată este să punem în valoare ideea de umor și să reușim să oferim o expoziție și activități, pentru că Muzeul Umorului nu înseamnă numai ceea ce s-a crezut până acum, numai caricaturi, înseamnă o suită de activități”, a comentat Costin Croitoru.

Întrebat dacă există sau nu suficiente lucrări pentru a înființa Muzeul Umorului, Croitoru a răspuns: „În momentul de față noi, Muzeul Brăilei, nu avem patrimoniu pentru a înființa acest Muzeu al Umorului, dar avem o serie de activități pe care le vom face în perioada imediat următoare, pentru a dobândi acest patrimoniu. Decât să stăm și să discutăm despre a prelua ceva din trecut și să vedem care-s originale, care-s false și să facem o întreagă anchetă, mai bine ne concentrăm pe ce putem face”.

Amintim că CJ Brăila a aprobat în anul 2019 o hotărâre privind înființarea Muzeului Umorului, ca secție a Muzeului Brăilei ”Carol I”, în clădirea din strada Ana Aslan nr. 27, însă de atunci nu s-a avansat nici măcar cu un pas în sensul amenajării Muzeului Umorului, în toată perioada în care Ionel Cândea a fost la conducerea instituției amintite.

Inițiativa înființării acestui Muzeu al Umorului i-a aparținut caricaturistului Costel Păstrășcan și la momentul respectiv s-a discutat despre existența unui patrimoniu de circa 3.000 de lucrări de umor care pot fi preluate de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Naționale Brăila, însă ulterior Cândea a spus că nu i s-ar fi predat Muzeului decât 107 lucrări, iar mare parte dintre acestea sunt copii xerox.