Directorul CSM Brăila, Anamaria Necoară: „Copiii de la secția de atletism vara se antrenează pe pista de dirt-track de la Stadionul Municipal. E ca și cum te-ai antrena pe ciment. Eu, de exemplu, am două operații de menisc și o hernie de disc de la șocul antrenamentelor pe pista de dirt-track”

„Avem 150 de copii legitimați, care participă în competiții reprezentând CSM Brăila și 85 de medalii câștigate la competiții naționale și internaționale, ceea ce pentru noi este un număr foarte bun. Avem participări la campionate mondiale și europene la sambo, la atletism, la caiac și la box urmează” – este bilanțul prezentat astăzi de directorul CSM Brăila, Anamaria Necoară.

Aceasta a declarat că dintre secțiile clubului, caiac canoe este este cea care are cele mai multe medalii, 31, iar atletismul se situează la locul doi, cu 22 de medalii la campionatele naționale, boxul având 20 de medalii până la acest moment.

Directorul CSM Brăila a declarat că nu se poate spune că în ultima vreme s-ar sesiza o mai mare apropiere de sport a copiilor, principalul motiv fiind legat, în opinia sa, de lipsa unor baze sportive adecvate, unde să se poată face performanță: „La noi totul e gratis, inclusiv antrenamentele și deplasările, dar chiar avem un deficit mare de copii. Și deficit mare de copii avem acolo unde nu avem baze sportive. Nu putem să-i ținem; degeaba îi ducem în competiții, pentru că ei sunt dezamăgiți în competiție, fiindcă nu fac față.

De exemplu, la atletism avem foarte puțini copii pentru că nu avem unde să îi antrenăm. Copiii de la secția de atletism vara se antrenează pe pista de dirt-track de la Stadionul Municipal și de asemenea, și iarna și vara se antrenează în sală, aici. Nu e suficient, pentru că pista de dirt-track nu este aceeași suprafață ca aceea pe care alergă la concurs, adică nu îndeplinim nici condițiile de suprafață și nici condițiile de distanță. Este exact ca la cei de la caiac-canoe: ei se antrenează pe Dunăre, adică pe apă curgătoare și concurează pe lac”.

Anamaria Necoară a vorbit despre importanța amenajării unui stadion de atletism modern, explicând că se justifică investirea unei sume substanțiale în acest obiectiv: „Pe stadionul de atletism fac antrenament toate sporturile. Inclusiv boxul, inclusiv handbalul, inclusiv voleiul, inclusiv baschetul. Toate sporturile fac pregătirea fizică pe stadionul de altetism, nu pe aleile din Parcul Monument.

Spre exemplu, în București, stadionul de atletism «Lia Manoliu» după ora 8 seara este deschis pentru public, se plătește abonament și omul intră și își face mișcarea într-un cadru organizat”.

Directorul CSM a explicat, de asemenea, că pista de dirt-track pe care se antrenează sportivii în prezent este ca asfaltul, ceea ce poate provoca accidentări grave și a dat exemplul personal, din vremea în care făcea sport de performanță: „Eu, de exemplu, am două operații de menisc și o hernie de disc pentru că șocul de la a face garduri pe pista de dirt-track e ca și cum ai face pe ciment. Am făcut performanță, dar ca să ajung la olimpiadă a trebuit să mă mut în Pitești 3 ani, să stau la cămin”.

Antrenorul coordonator al Secției de Box, George Perțea, a completat că este foarte greu să atragi copiii și pentru că nu se pot asigura condiții pentru sportivii care depășesc 18 ani, iar după ce antrenorii CSM muncesc cu ei ca juniori și îi duc spre performanță, aceștia pleacă spre alte cluburi.