Directorul DSP Brăila: „Clorul rezidual liber din apa potabilă poate să fie o problemă de sănătate publică doar dacă valorile acestuia sunt mari pentru o perioadă foarte lungă de timp”

Gabriel Ciochină, șeful Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brăila, declară că neconformitățile depistate de inspectorii DSP în cursul anului 2022 la analiza probelor de apă potabilă, în privința nivelului clorului rezidual liber, nu sunt de natură să îngrijoreze, dat fiind că clorul devine toxic pentru organism doar dacă nivelul acestuia este mare în apa potabilă pentru o durată lungă de timp.

Ciochină a fost întrebat astăzi de prefectul Iulian Timofei, în ședința Colegiului Prefectural, care este situația cu privire la probele neconforme de apă potabilă la care se face referire în raportul întocmit de DSP pe tema controalelor realizate de instituția amintită în ultimele 8 luni ale anului trecut.

În document se menționează că „în perioada 1-30.06.2022 s-a desfășurat un control privind verificarea respectării condițiilor de aprovizionare cu apă potabilă a localităților din mediul rural. Au fost controlate 4 statii de tratare și 6 stații de distribuție a apei potabile și au fost recoltate 10 probe de apă, din acestea 5 fiind neconforme (valoare clor rezidual depășită). Pentru neconformitățile constatate, respectiv neasigurarea conformării la parametrii de calitate ai apei potabile, a fost aplicată sancțiune contravențională operatorului de apă potabilă (respectiv CUP Dunărea Brăila – n.r.) în valoare de 10.000 lei”.

La solicitarea prefectului, directorul DSP a dat detalii pe această temă: „S-au efectuat atât determinări chimice, cât și microbiologice. S-a identificat un singur parametru care a avut neconformități în șase probe, și anume clorul rezidual liber, la apa potabilă  la rețeaua de distribuție în comuna Bordei Verde, Stația de tratare apă potabilă Chiscani, Stația de tratare apă potabilă Gropeni, Stația de tratare apă potabilă Roșiori, rețeaua de distribuție din Unirea. Aici fac mențiunea că  probele s-au luat la ieșirea din stația de tratare și reflectă momentul când s-au recoltat aceste probe.

În paralel, în cursul anului 2022, ca în fiecare an, a existat monitorizarea operațională care se face prin laboratorul CUP Dunărea – operatorul județean pentru apă potabilă – și probe de audit care se fac de către DSP. Pe parcursul anului 2022 la nivelul DSP Brăila s-au recoltat 268 de probe și au fost analizați un număr de peste 2000 de parametri, aceștia fiind conformi.

De asemenea, și în urma studierii buletinelor de analiză puși la dispoziție de CUP Dunărea parametrii au fost conformi”.

În ceea ce privește probele neconforme din punct de vedere al parametrului clor rezidual liber, Ciochină a afirmat că a fost vorba de „valori ușor depășite, în sensul în care dacă limita maximă a clorului rezidual liber este de 0,5, valorile înregistrate au fost de 0,553, 0,574 și au fost și situații în care valoarea parametrului a întregistrat 0,872.

Parametrul clor rezidual liber poate să fie o problemă de sănătate publică în condiția în care există o constantă pe o perioadă foarte lungă de timp, deci atunci poate să devină și toxic pentru organism”.

Potrivit datelor pe care le-am obținut pe surse, rezultatele neconforme la parametrul clor rezidual liber obținute în cursul controalelor amintite au fost după cum urmează:

– rețeaua de distribuție apă potabilă din comuna Bordei Verde – 0,872 mg/ l (cu peste 70% mai mult decât limita admisă)

-Stația de tratare apă potabilă din Chiscani – 0,838 mg/l (cu peste 65% mai mult decât limita admisă)

-Stația de tratare apă potabilă din Gropeni – 0,574 mg/l

-Stația de tratare apă potabilă din Roșiori – 0,553 mg/l

-rețeaua de distribuție din Unirea – 0,540 mg/l.

Tot în raportul prezentat de DSP cu privire la controalele desfășurate în ultimele 8 luni ale anului trecut se face referire la calitatea apelor de îmbăiere. Mai exact, „în perioada 1-31.08.2022 s-au efectuat 15 controale si au fost recoltate 15 probe de apă de îmbăiere din bazinele si piscinele unor unități care au astfel de bazine; din acestea 6 au fost corespunzătoare și 9 au fost necorespunzătoare. Pentru neregulile constatate au fost aplicate 3 amenzi în valoare de 12000 lei”.

Referitor la acest aspect, am aflat pe surse că verificările s-au făcut la:

*unități de profil din municipiul Brăila – 2 bazine de înot descoperite și o piscină acoperită – probe conforme (altfel spus, rezultatele s-au încadrat în limitele legale)

*comuna Chiscani – o piscină descoperită – probă conformă

*stațiunea Lacu Sărat:

– 4 piscine descoperite – 4 probe neconforme

-1 piscină acoperită – probă neconformă

S-a aplicat 1 amendă de 3.000 lei și un avertisment verbal.

*Ianca – o piscină descoperită- o probă neconformă. S-a aplicat o amendă de 6000 lei.

*comuna Cazasu – 2 piscine descoperite – probe conforme

*comuna Baldovinești – 2 piscine descoperite – 2 probe neconforme. S-a aplicat o amendă de 3000 lei.

*Însurăței – 1 psicina descoperită – s-a aplicat un avertisment verbal.