Directorul Liceului „Mihail Sebastian”, care este construit pe un teren care se surpă: „Singurul afectat este un corp de legătură, ai cărui pereți au crăpat. Elevii nu sunt expuși niciunui pericol. Avem bani pentru realizarea unei expertize”

După ce în ultimele zile am acordat o mai atenție situației Corpului B de la Liceul de Arte „Hariclea Darclee”, care este încadrat în clasa de risc seismic I și care a fost închis recent, ca urmare a pericolului la care erau expuși elevii și cadrele didactice care-și desfășurau activitatea acolo, am primit mesaje de la părinți ai unor elevi de la Liceul Teoretic „Mihail Sebastian” din municipiul Brăila, în care ni se semnala că acolo „terenul o ia la vale”, ceea ce a făcut ca unii pereți să crape și să existe riscul ca la o nouă „mișcare” de acest tip pereții respectivi să se prăbușească.

Am discutat astăzi cu directorul Liceului „Mihail Sebastian”, Gheorghița Rusu, care ne-a declarat că această unitate de învățământ este construită pe un teren care se surpă și că au fost afectate de-a lungul timpului un corp de clădire care în prezent nu mai este folosit pentru activități școlare și de asemenea, un corp de legătură între clădirea folosită ca zonă administrativă și cea în care se află sălile de curs. Acest corp de legătură a fost construit ulterior construirii celor două clădiri amintite, tocmai pentru a se putea intra direct dintr-una în alta. Corpul de legătură adăpostește practic scara care face trecerea dintr-o clădire în alta și care în prezent nu mai este folosită de elevi, ci doar de cadrele didactice.

Directorul Rusu ne-a mai spus că situația este cunoscută la nivelul Inspectoratului Școlar și al Primăriei și că inspectorul școlar general Elena Tudor a fost chiar ieri acolo, pentru a vedea cum stau lucrurile acum.

Rusu consideră că problema este oarecum mai dificilă decât în cazul unor clădiri obișnuite, dat fiind că liceul se află în situl istoric al orașului, iar în acest caz intervențiile asupra imobilelor sunt supuse unei proceduri mai greoaie. În plus, Gheorghița Rusu nu exclude posibilitatea ca în acea zonă să existe și hrube construite pe vremea când turcii stăpâneau orașul și foloseau aceste căi subterane pentru transportul armamentului și alimentelor către Dunăre – ceea ce face ca terenul să fie și mai instabil.

Ea este însă mulțumită că a primit fonduri pentru realizarea unei expertize care să determine situația exactă a clădirilor amintite și propuneri pentru soluționarea problemei.

Directorul Rusu ne-a mai spus că dacă expertiza se va realiza în 3 luni, iar Primăria va aloca fonduri pentru reabilitarea/consolidarea liceului, se vor putea începe lucrările în perioada vacanței de vară.

Precizăm că la Liceul „Mihail Sebastian” învață  365 de elevi.