Directorul LPS, Dan Gheorghiță, declară că directorul CSM nu i-a cerut să țină bazinul acoperit deschis, pentru ca înotătorii CSM să se poată antrena pe perioada vacanței, ci i-a trimis doar o adresă cu programul antrenamentelor acestor înotători

Directorul Liceului cu Program Sportiv (LPS) Brăila, Dan Gheorghiță, declară că directorul Clubului Sportiv Municipal (CSM) Brăila, Anamaria Ioniță Necoară, nu a avut nicio discuție cu el și nu i-a cerut să țină deschis bazinul de înot acoperit în această săptămână, în care este vacanță, pentru ca sportivii CSM să se poată antrena acolo. Gheorghiță a explicat că a luat decizia închiderii bazinului pentru o săptămână pentru că elevii LPS sunt în vacanță, iar profesorii sunt în concedii, deci nu se justifica să se cheltuiască bani pentru utilități, pentru a se ține bazinul deschis.

Gheorghiță a făcut aceste precizări în contextul în care directorul CSM Brăila a declarat ieri că din cauză că s-a închis bazinul acoperit, pentru a se face economie la utilități, sportivul CSM-ului Denis Ghionu se pregătește zilele acestea pentru Campionatul Național de juniori la un club SPA, într-un bazin care nu corespunde cerințelor competiționale.

Ioniță a admis că nu a purtat nicio discuție cu directorul LPS, ci a aflat că antrenorii de înot ai CSM au fost anunțați de cei de la LPS că se închide bazinul acoperit pe perioada vacanței și atunci a luat decizia de a se face antrenamente la clubul RaAy, unde s-au mai făcut și în trecut, în perioadele în care bazinul respectiv a fost închis. Ea a spus că data trecută când Gheorghiță a vrut să închidă bazinul, în vacanța de Paște, a discutat cu el, dat fiind că unul dintre sportivii CSM, Denis Ghionu, se pregătea pentru o competiție importantă, iar Gheorghiță „s-a lăsat cu greu înduplecat”, așa că ea nu a vrut să se mai roage de directorul LPS și de data aceasta.

În ceea ce-l privește, directorul Gheorghiță declară că dacă Ioniță ar fi avut cu el o discuție „normală și omenească” ar fi analizat varianta de a ține bazinul deschis și de această dată, fiindcă știe cât de importantă este pregătirea unui sportiv pentru o competiție: „Bazinul este închis pentru că elevii sunt în vacanță și profesorii sunt în concedii de odihnă, conform programărilor lor.

Deși bazinul acoperit a fost deschis de pe 3 octombrie, personal, cu doamna director Ioniță nu am purtat nicio discuție în această perioadă. O singură adresă oficială din partea clubului a sosit pe 20 octombrie, la ora 14.00, privind programul sportivilor și al antrenorilor în bazinul acoperit. Nimic punctual vizavi de o discuție normală și omenească, așa cum s-a purtat în vacanța de Paște, pe perioada celor două săptămâni în care nu «cu greu m-am înduplecat» să țin bazinul deschis. A fost aceeași situație, copiii fiind în vacanță am considerat că și baznul trebuie să ia o pauză. În momentul în care am purtat discuția cu doamna director de la CSM privind posibilitatea îndeplinirii baremului sportivului Ghionu de mondiale, nu s-a pus problema vizavi de intrarea lui în bazin.

Cum nu s-a pus problema nicio secundă la bazinul descoperit, în care conform legislației, sportivii de la CSM intră gratuit, noi nu percepem nicio taxă și sportivii au intrat după ce program au considerat antrenorii.

Nu același lucru îl putem spune despre sportivii LPS de la atletism, pentru care noi plătim lunar chirie CSM-ului la fiecare oră și sportiv care se antrenează acolo. Am încercat astă vară o discuție cu doamna directoare, să găsim o variantă de parteneriat, de protocol, că până la urmă suntem două instituții ale statului și să găsim cele mai bune soluții, astfel încât dacă există un parteneirat, să putem să beneficiem și noi de el, să avem gratuitate la intrarea în sala de atletism. Dânsa a zis că nu se poate. Deci noi plătim chirie pentru tot ce se intră în sala de atletism de la CSM, cu toate că sportivii CSM-ului, pe perioada cât bazinul descoperit este în funcțiune, intră gratuit”.

Întrebat dacă banii care acoperă cheltuielile pentru funcționarea bazinului acoperit, vin de la Ministerul Educației sau de la Primărie, Dan Gheorghiță a explicat: „Conform legii, cheltuielile acestea se acoperă din costul standard per elev, la capitolul cheltuieli materiale, iar banii vin din bugetul Primăriei. Într-adevăr, costul standard pentru liceele vocaționale sportive – care ar trebui să fie semnificativ mai mare față de celalalte unități de învățământ – nu acoperă cheltuielile în totalitate, până la sfârșitul anului, dar Primăria, ca și în primăvară, când am ținut bazinul deschis, ne-a suplimentat suma, astfel încât să putem achita cheltuielile.  Banii vin de la Primărie, conform costului standard per elev. Dar de fiecare dată când n-au ajuns banii, s-a rezolvat, nu s-a pus problema să nu avem gazele sau energia electrică tăiată, Primăria ne-a dat banii prin rectificare”.