Directorul SUPAGL Brăila, Dumitru Munteanu, despre activitatea de deszăpezire aferentă lunilor ianuarie și februarie 2023: „E o problemă care trebuie rezolvată. S-a schimbat legislația, dar nu au apărut normele de aplicare, așa că încă nu știm cum să facem atribuirea activității de deszăpezire”

Directorul Serviciului de Utilitate Publică de Administrare și Gospodărie Locală (SUPAGL) Brăila, Dumitru Munteanu, declară că la acest moment nu se știe clar cine se va ocupa de activitatea de deszăpezire la nivelul Brăilei de la 1 ianuarie 2023. Teorectic, ar trebui să se ocupe operatorul unic de salubritate, firma RER; practic, la această dată contractul cu operatorul unic prevede doar activitatea de salubritate, nu și cea de deszăpezire.

Mai concret, Munteanu a explicat că a fost schimbată legislația în domeniu, iar noile reglementări legale (OUG 133) prevăd ca operatorul care se ocupă de salubritate să preia obligatoriu și activitatea de deszăpezire. Problema este că nu au apărut normele de aplicare a OUG 133 și ca atare nu se știe cum trebuie procedat în acest sens.

La Brăila, de la 1 ianuarie 2023 va intra în activitate operatorul unic de salubritate, însă atunci când firma RER a participat la licitația pentru desemnarea operatorului unic, nu era vizată decât activitatea de salubritate, nu și cea de deszăpezire, deci practic aceasta ar fi obligată acum să-și asume niște activități în plus.

”În ceea ce privește activitatea de deszăpezire, este o situație mai deosebită față de anii precedenți, întrucât legislația în domeniu s-a modificat și totodată, și organizarea acestei activități va suferi modificări. Din acest motiv împart în două perioada de iarnă. Prima parte, până la sfârșitul anului, este partea în care de deszăpezirea o vor face trei operatori, ca și până acum. Ei sunt RER, ECO și Brai-Cata.

Am purtat și discuții, și corespondență cu ei, știu ce au de făcut, au parte din utilaje – adică 125 de utilaje – pregătite. Numărul lor anul trecut a fost de 210, deci în continuare sunt în curs de perfectare a unor contracte de prestări cu diverși executanți. Cantitatea de sare la momentul acesta este de 75 de tone în stoc la acești operatori și de 2000 de tone la un furnizor local. Operatorii au contracte cu acest furnizor pentru livrare de sare.

În ce privește deszăpezirea manuală, operatorii prestează această activitate cu muncitorii cu care în mod normal asigură măturatul stradal și întreținerea stradală. Sunt în total în jur de 140 de persoane implicate la dezăpezire.

După luna decembrie, este o problemă care trebuie rezolvată, ne ocupăm de asta. Acum, prin Ordonanța 133 s-a stabilit ca obligatoriu, activitatea de deszăpezire să fie executată de operatorul care face și stradalul, din motive de personal și dotare tehnică. Nu au apărut normele de aplicare a acestei Ordonanțe, care să spună cum se face atribuirea acestei activități: prin licitație, prin negociere directă sau o altă cale legală. Așteptăm să se clarifice și aspectul acesta și vom stabili ce se va întâmpla după luna decembrie. Nu avem date mai multe. S-au trimis solicitări și la ANRSC, nu am primit încă nimic în acest sens”, a spus directorul Munteanu.