Dispute sterile în CLM Brăila, pe tema majorării salariilor funcționarilor publici din Primărie. Consilierul Gheorghiță: „Salariul de primar e 20.700 lei, la care se adaugă spor de 50% pentru proiectele europene!”; Primarul Dragomir: „De ce întrerupeți pe toată lumea? Nu țineți minte până la final sau aveți darul contrazicerii?”

Minute în șir irosite în dispute sterile, fără legătură cu subiectul ordinii de zi, la ședința Consiliului Local Municipal Brăila desfășurată astăzi. S-a întâmplat la discutarea unui proiect de hotărâre ce viza majorarea salariilor de bază pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul aparatului de specialitate al Municipalității și Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Brăila.

Consilierul municipal Florin Gheorghiță (PNL) a comentat că într-o perioadă ca cea actuală, în care se discută la nivel național de constrângeri bugetare, nu este corect să se majoreze salariile tuturor funcționarilor publici, la grămadă, ci doar salariile celor care performează. Până să ajungă însă la subiect, Gheorghiță a luat-o de la Adam și Eva: a început cu ministrul Finanțelor și ministrul Muncii, a continuat cu salariile brăilenilor care lucrează în Zona Liberă, a vorbit despre Calea Galați, care e plină de gropi, Șoseaua Baldovinești, unde lucrările stagnează și „s-a valorificat ce era de valorificat“ și strada Grigore Alexandrescu, unde lucrările nu avansează.

De asemenea, consilierul liberal i-a informat pe cei prezenți că „are o gândire axiomatică, nu empirică”, înainte de a se referi la majorarea salarială despre care era de fapt vorba în propoziție: „E normal să mă întreb cât, de unde și cum. Nu am văzut nicăieri o proiecție a ce înseamnă modificarea și această majorare de venituri pentru aparatul propriu și toate celelalte unități subordonate. Pentru că nu vorbim numai de salariul de bază. Citesc din documente: «Salariul de bază al personalului prevede o serie de sporuri». Și nu o să le spun pe toate. Unul dintre sporuri: 50% din nivelul salariului brut pe țară pentru cei care dețin titlul de doctor, pe lângă salariul de bază. Indemnizația de vacanță. 50% din nivelul salariul de bază pentru cei care lucrează cu proiecte cu finanțare europeană, atenție, indiferent de numărul lor și indiferent de gradul lor de realizare! Este normal să mă întreb: cât, de unde și cum? Pentru că temerea mea este că pentru a face loc acestor majorări vor fi tăiate investiții. (…)

Apropo, salariul de primar e 20.700 lei, la care se adaugă un spor de 50% pentru proiectele cu finanțare europeană, în condițiile în care salariul președintelui României este de 25.000 lei”.

Ionuț Bardaș, liderul sindicatului angajaților din Primărie, a fost invitat să exprime poziția acestora vizavi de majorările salariale solicitate. Bardaș a explicat că salariile angajaților din Primărie (și nu numai) nu au mai crescut deloc în ultimii 5 ani și că majorarea cerută este de aproximativ 10%, față de rata inflației, care a depășit 29% în această perioadă:

La rândul său, primarul Marian Dragomir (PSD) a făcut comentarii cu privire la „trăznăile” și „aberațiile” spuse de Gheorghiță și a spus că pe acesta din urmă „nu-l interesează decât un spectacol ieftin în CLM”. Dragomir a vorbit și el despre premierii PNL Câțu, Orban și Ciucă, despre salariile din Zona Liberă, despre tăierile de salarii de la nivel național, despre cota unică, despre impozitarea progresivă, despre pensiile speciale, despre faptul că „liberalii au cele mai mari salarii din România și nu le convine să-și taie propriile salarii”, despre șinele și cablurile scoase de pe Șoseaua Baldovinești (după ce Gheorghiță insinuase că este posibil ca acestea să fi fost valorificate într-un mod ilegal).

Mai apoi edilul șef a spus că această majorare de 10% a salariilor funcționarilor publici din Primărie poate fi suportată fără probleme de bugetul Municipalității și că nu se va tăia niciun leu din bugetul de investiții:

Dragomir a mai declarat că sporurile acordate la Primăria Brăila funcționarilor publici implicați în proiectele europene nu sunt de 50%, ci sunt de până la 50%.

Gheorghiță a afirmat că în documentația anexată proiectului ce urma să fie aprobat astăzi scrie altceva:

Primarul l-a întrebat pe Gheorghiță: „Domnule, dvs nu puteți, nu știți sau nu doriți să ne comportăm civilizat în Consiliul Local? De ce tot întrerupeți, domnule, pe toată lumea? Nu țineți minte până la final sau aveți acest dar al contrazicerii de Gică contra?”.

„Domnule primar, intervențiile dvs sunt prea lungi, duc foarte departe de obiectul și punctul din care au plecat și denaturați subiectul discuției. De aceea este nevoie să vă aducem la momentul t0, la momentul despre care vorbim”.

În final, Marian Dragomir a precizat că majorările de 50% despre care vorbea liberalul se aplică proporțional cu timpul efectiv alocat activităților pentru fiecare proiect european și celelalte sporuri sunt cele legale, care se aplică în toate primăriile din țară.

După toate aceste dispute și atacuri politice, proiectul de hotărâre a fost aprobat cu votul majorității consilierilor.