Dobrescu (PNL): „În urmă cu 3 ani Spitalul Județean Brăila se află pe locul doi în topul șpăgilor din România, potrivit Anti-Bribery Sinergy. Între timp, cred că urcat pe primul loc în topul șpăgilor și a ajuns clar pe ultimul loc la capitolul condiții și calitate a serviciilor medicale”

Liberalul Florin Dobrescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, îi reproșează președintelui CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD), că atunci când e vorba de investiții în domeniul Sănătății, nu folosește banii publici în interesul cetățenilor, ci în interesul firmelor de partid.

Într-un comunicat dat publicității Dobrescu face referire la un episod din perioada în care era prefect al județului Brăila și în această calitate a cerut luarea unor măsuri urgente, când a aflat că la Secția Terapie Intensivă COVID ușile erau cu 10 cm mai înguste decât paturile: „Problemele care răbufnesc tot mai des din interiorul Spitalului Județean Brăila mă determină să iau atitudine, așa cum am făcut-o și în momentul în care ocupam funcția de prefect. În noiembrie 2021, din funcția de prefect, am semnalat o situație aberantă existentă la Secția Terapie Intensivă COVID, unde ușile erau mai înguste decât paturile. În plină pandemie de COVID, când spitalele erau supraaglomerate și izbucneau frecvent incendii în toată țara din cauza suprasolicitării instalațiilor electrice, în Spitalul Județean Brăila exista o bombă cu ceas, iar gravitatea situației nu interesa pe nimeni.

Managerul spitalului, Delia Râșnoveacu și președintele Consiliului Județean, Francisk Chiriac, când au aflat de problemă, au început să caute tot felul de scuze, în loc să găsească soluții. Doar o minune a făcut ca la Spitalul Județean Brăila să nu fie o nenorocire!

În urma acestei intervenții pe care am avut-o, Consiliul Județean a reușit, în cele din urmă, să aducă ușile la dimensiuni normale. Dar de câte astfel de intervenții mai este nevoie pentru ca Spitalul Județean Brăila să intre în normalitate? De câte luări de poziție, de poze și video cutremurătoare, puse în mediul online de pacienții care au fost nevoiți să suporte calvarul din spital, mai are nevoie președintele Chiriac, pentru a investi banii județului în interesul pacienților și nu al firmelor de partid?”.

În document liberalul mai amintește de un alt episod din trecut (martie 2022), când președintele CJ afirma că „e vina pacienților că dau șpagă personalului medical”: „Când toată lumea, care a trecut măcar o dată ca pacient prin Spitalul Județean Brăila, știe dezastrul din interiorul acestei unități medicale, este mai mult decât revoltătoare acuzația lansată de președintele CJ, potrivit căreia pacienții se fac vinovați de faptul că spitalul are o imagine deplorabilă, deoarece postează pe rețelele de socializare poze horror din interiorul saloanelor. Este incalificabil ca tu, președinte al Consiliului Județean, să nu îți asumi răspunderea pentru cum arată și ce se întâmplă într-o instituție aflată în subordinea ta!

În același timp, mă întreb care mai este rolul managerului spitalului, Delia Râșnoveanu, în afară de încasarea lunară a salariului. Dacă spitalul se află în responsabilitatea pacienților, atunci o invit pe doamna manager să își prezinte demisia, măcar așa știm clar că fiecare pacient este pe cont propriu în Spitalul Județean.

Mai nou, Francisk Chiriac susține că tot pacienții sunt cei vinovați de șpaga din spital!! Uitați o declarație venită din partea șefului Consiliului Județean, când este întrebat despre șpaga din Spitalul Județean Brăila: «Pacienții sunt de vină, nu neapărat pentru că vin bolnavi acolo, ci că fac anumite lucruri, insistă la cadrele medicale să le dea câte ceva». Unu la mână, pacienții se fac vinovați că «vin bolnavi la spital» și doi la mână, sunt vinovați pentru că «insistă să dea șpagă la doctori». Analizați absurditatea fără limită a acestor declarații făcute în disprețul pacienților. Ba mai mult, Chiriac continuă delirul declarației, spunând că pacientul nu ar trebui să mai aibă tupeu să reclame dacă este nemulțumit de serviciul primit, pe motiv că el este care l-a deranjat insistent pe medic cu șpaga.

Reamintesc faptul că în urmă cu trei ani, Spitalul Județean Brăila se află pe locul doi în topul șpăgilor din România, potrivit unui raport publicat de Anti-Bribery Sinergy, organism internațional specializat în evaluarea și certificarea sistemelor de management anti-mită. Între timp, cred că Spitalul Județean Brăila a urcat pe primul loc în topul șpăgilor și a ajuns clar pe ultimul loc la capitolul condiții și calitate a serviciilor medicale oferite”.