Domnule primar Dragomir, RER susține că a primit mai puțin de jumătate din suma colectată de Primărie de la brăileni, pentru taxa de salubritate. Ce-ați făcut cu restul banilor, sute de mii de lei lunar? Unde sunt?

Aroganță maximă a primarului Brăilei, Marian Dragomir (PSD), care este prea ocupat să-și facă imagine prin festivaluri, concerte, spectacole, mers la sală (o dată la 10 ani, când e rost de dat bine în poze în fața alegătorilor iubitori de handbal), ca să mai catadicsească să răspundă unor întrebări care sunt puse în spațiul public, pe teme de maximă importanță pentru comunitate.

Una dintre aceste teme privește serviciile de salubritate, mai ales după anunțul făcut de Dragomir și de coechipierul lui din „cea mai bună echipă” PSD, președintele Consiliului Județean, Iulian Chiriac, privind faptul că din data de 10 iunie operatorul unic de salubritate, RER, va întrerupe complet activitatea și fiecare primărie va trebui să se descurce pe cont propriu cu gunoiul produs pe populație și de agenții economici.

Chiriac și Dragomir au ales să facă acest anunț într-o conferință de presă organizată Consiliul Județean, la care nu a fost invitată toată presa. Precizăm că cei doi șefi ai administrației locale, sunt, de asemenea, președintele și respectiv vicepreședintele ADI ECO Dunărea, asociația intercomunitară formată din primăriile din județ și din Consiliul Județean, care gestionează relația directă cu operatorul unic de salubritate, în numele unităților administrativ teritoriale din județ.

Dat fiind că nu mai suntem invitați la conferințele dvs de presă, nici la Primărie/Consiliul Județean, nici la PSD, iar cei care sunt invitați nu vă pun aceste întrebări, nu avem altă variantă decât să vă întrebăm public, pe site-uri și pe rețele de socializare niște lucruri care țin de interesul public. Fiindcă mai nou dvs și președintele Chiriac nu mai răspundeți decât la întrebările care vă ridică mingea la fileu, iar restul le ignorați cu aroganța caracteristică celui de-al doilea mandat, care atinge culmi nebănuite. Vă autointitulați „cea mai bună echipă”, dar sunteți doar „cea mai arogantă echipă”.

Așadar, domnule primar Marian Dragomir, ați vorbit în acea conferință de presă despre „șantaj”, „cereri ilegale din partea unei societăți private care vrea creșterea salariilor dincolo de ceea ce prevede legea salariului minim pe economie” și ați acuzat faptul că „acum, în campania electorală, dânșii ne-au transmis această notificare (în care operatorul unic RER anunță că nu se vor mai ocupa de serviciile de  salubritate în județul Brăila – n.r.) și de aici rezultă foarte clar că este un joc politic”. De asemenea, ați acuzat RER că cere aceste majorări de tarif obținute „din taxarea brăilenilor”, pentru a mări salariile celor din conducerea companiei.

În declarațiile dvs se strecoară mai multe inexactități, ca să nu le numim altfel, fiindcă le-ați făcut cu bună știință, ca să dați bine dvs, ca imagine:

*1.RER nu v-a transmis notificarea în timpul campaniei electorale, ci v-a anunțat oficial, în scris, pe dvs, cei din conducerea ADI ECO Dunărea, toate primăriile și conducerea CJ Brăila, încă din luna martie. Până și angajații RER știu de mai multe luni că firma va opri activitatea în Brăila și li se spusese că vor fi preluați de Eco, ce va relua activitatea în domeniul salubrității.

Știați din martie, n-ați aflat în campanie electorală.

*2.Nu a fost vorba de niciun șantaj politic; dacă era, RER putea să plece din 10 mai și vă lăsa cu gunoiul în prag în timpul campaniei electorale. A ales să plece după data alegerilor locale, ca să nu vă creeze probleme suplimentare. Ar trebui să-i spuneți mersi. Dar nu e cazul, că dvs mușcați mâna care vă ajută.

O faceți pe victimele, fiindcă știți ce mizerie va fi după 10 iunie, când ECO SA, firma subordonată Primăriei,  care are un număr insuficient de mașini și de oameni, ar trebui să rezolve salubrizarea în întreg municipiul. Nu există nicio șansă să poată face față la un nivel decent în primele luni, o să iasă cu cântec. Dar n-o să vă mai pese, că dacă a trecut ziua votului, trai nineacă până peste 4 ani! O să spuneți iar că sunt „cârcotași” cărora nu le place nimic din ce faceți, fiindcă nu concepeți că unii dintre cei care vă critică ar putea avea dreptate. Nu, dvs sunteți perfect, sunteți cel mai bun!

*3.De când stabiliți dvs că este ilegal ca o firmă să ceară majorare de tarif, în condițiile în care RER a lucrat în anul 2023 și 2024 cu tarifele valabile pentru anul 2020, adică în pierdere, fiindcă știm toți ce creșteri de prețuri au intervenit între timp? Și mai știm că au fost diverse firme de construcții în relații contractuale cu Primăria și CJ care au invocat exact același motiv al creșterii semnificative a prețurilor, pentru a solicita o suplimentare a contractului. Acele firme au obținut o suplimentare. De ce la RER v-a apucat brusc grija pentru „taxarea brăilenilor” (ceea ce de fapt nici nu era ceea ce cerea RER – și vom explica mai jos acest lucru)?

4.Nu este treaba dvs cum folosește o firmă privată banii obținuți de pe urma contractului cu Primăria sau Consiliul Județean, că mărește salarii sau face altceva cu acei bani. Știm că sunteți obișnuit să le țineți contul la toți, dar asta este strict problema dvs.

Dacă vă doare atât de tare de „taxarea brăilenilor”, cum de nu v-ați opus majorărilor periodice ale prețului la apa potabilă, care oricum la Brăila este cel mai mare din țară? Nu v-a durut inima când ați văzut ce mașini de lux cumpără conducerea CUP Dunărea cu bani obținuți din taxarea brăilenilor? Nu v-a durut inima când fratele „coechipierului” dvs, Iulian Chiriac, a fost angajat la CUP Dunărea cu un salariu de peste 100 de milioane de lei vechi?

Faptul că sunteți președintele ADI Dunărea vă face să priviți altfel taxarea populației când e vorba de apa potabilă, canalizare și apa de ploaie, decât taxarea populației pentru serviciile de salubritate?

De când aveți impresia că aveți dreptul să stabiliți dvs ce salarii trebuie să dea angajaților săi o firmă privată? De când vă permiteți să condamnați cu mânie proletară faptul că o firmă privată dă angajaților săi salarii mai mari decât minimul pe economie? De când faceți dvs legea în firmele altora? Numai bugetarii au voie să primească salarii babane? Nu vă e jenă să vă pretați la asemenea populisme grețoase?

Tot dvs ați declarat în conferința de presă că dacă RER va rezilia contractul, va putea scădea și taxa de salubritate, sugestia fiind că RER este vinovat că taxa de salubritate plătită de brăileni este atât de mare.

Nu e adevărat: taxa de salubritate plătită de persoanele fizice și juridice a fost aprobată de Consiliul Local Municipal, nu a fost stabilită de RER. Majorările taxei de salubritate au fost aprobate de Consiliul Local Municipal, nu au treabă cu RER.

Și ceea ce nu ați spus în acea conferință de presă este că deși taxa de salubritate a crescut, doar o parte din acei bani s-au dus către RER.

Conducerea RER a explicat într-un comunicat de presă: „Taxa de salubrizare plătită de persoanele fizice și agenții economici a fost stabilită de către Primăria Brăila și aprobată prin Hotărâre de Consiliu Local (ultima actualizare a fost făcută prin HCL nr. 626/28.11.2023). Așadar, nu Asocierea RER a stabilit taxa și nici cantitățile minime pe care agenții economici trebuie să le plătească pentru prestarea serviciului de salubrizare.

Mai mult, Asocierea RER încasează de la Primăria Municipiului Brăila pentru prestația de colectare a cantităților confirmate de la agenții economici doar 43% din sumele pe care aceștia le achită Primăriei prin taxa locală. 

Referitor la situația agenților economici de pe raza municipiului Brăila prezentăm exemplul lunii aprilie 2024:

-taxa de salubrizare instituită de Primăria Brăila este de 267 lei/mc

-cantitățile colectate, confirmate și transmise de către Asocierea RER către Primăria Brăila în luna aprilie 2024 au fost de 4747 mc

-suma cu care Primăria Brăila taxează agenții economici este de 1.267.449 lei (4747 mc x 267 lei/mc)

-suma facturată de Asocierea RER către Primăria Brăila pentru cantitățile colectate de la agenții economici (în tone) este de 542. 080 lei (TVA inclus)”.

Ce s-a întâmplat cu restul banilor, peste 50% din suma colectată de la brăileni, domnule primar?

Dacă numai în luna aprilie acea diferență se ridică la circa 700.000 lei, ce sumă s-a strâns de când lucrează la Brăila operatorul unic RER? Ce ați făcut cu acei bani? Unde sunt, cum au fost folosiți, fiindcă au o destinație clară (servicii de salubritate, legal nu-i puteți folosi pentru altceva)?

De ce ați mărit taxa de salubritate, dacă n-ați acceptat nicio mărire de tarif solicitată de RER?

Domnule primar Dragomir, dacă între două acțiuni electorale în care le povestiți brăilenilor câte lucruri miununate ați făcut pentru ei, v-ați găsi timp să răspundeți acestor întrebări, v-am fi recunoscători.

Dat fiind că vă simțiți sigur pe victoria în alegeri – fiindcă voi, PSD-iștii, sunteți cei mai buni, nu-i așa? – cel mai probabil veți continua cu aroganțele și ne veți ignora. Nu-i bai.

Noi ca dvs am mai văzut, în 30 de ani de presă. Li s-a urcat la cap și la un moment dat au căzut. Inclusiv mentorul dvs, Gheorghe Bunea Stancu, care, la rândul lui, s-a crezut cel mai bun.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns