DR. IONITA: ESTE ECHITABIL CA GARZILE PERSONALULUI MEDICAL SA FIE RECUNOSCUTE CA VECHIME IN MUNCA

Deputatul PNL de Braila Antoneta Ionita considera necesara modificarea legislatiei in vigoare, astfel incat personalului medical sa ii fie recunoscute ca vechime in munca garzile efectuate. Intr-un comunicat dat publicitatii, dr. Ionita precizeaza ca parlamentarii PNL au initiat, in acest sens, modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, iar demersul respectiv “vine sa aduca echitate pentru medici si asistentii medicali care platesc contributii la asigurarile sociale, dar garzile nu constituie vechime in munca si nu se iau in considerare la stabilirea stagiului de cotizare in sistemul public de pensii”.

Deputatul liberal – care se afla printre initiatorii legii – spune ca formarea unui medic dureaza 10-13 ani de studii universitare si post-universitare  si ca abia la 28-32 de ani o persoana poate deveni medic specialist in Romania: ”Trebuie ca garzile sa fie recunoscute ca vechime in munca, indiferent daca sunt efectuate la norma de baza sau la normele prin cumul, pentru ca este un timp de lucru care trebuie luat in calcul. In medie, un medic efectueaza patru garzi pe luna si acumuleaza, de-a lungul activitatii sale, circa 2000 de garzi. Aceasta inseamna corespondentul a  4000 de zile lucratoare, adica aproximativ a 15 ani de munca in plus, care acum nu se iau in calcul, ceea ce reprezinta o inechitate.

Propunerea legislativa ar permite ca, in functie de numarul de ore de garda lucrate si pentru care au fost achitate contributiile de asigurari sociale, personalul din sistemul medical sa  poata iesi la pensie, la cerere si fara penalizare, inainte de varsta standard de pensionare prevazuta de legislatia actuala, dar nu inainte de varsta de 57 de ani, femeile si 60 de ani, barbatii”.

De modificarile propuse de liberali ar beneficia circa 10.000 de medici si  20.000 de asistente medicale care efectueaza garzi.

Dr. Ionita aminteste ca din cauza migratiei masive in strainatate a medicilor si asistentelor, criza personalului a devenit o realitate de necontestat in sistem: “In aceste conditii, au existat tot mai multe cazuri in care medici si asistente au decedat in timpul lucrului, din cauza stresului si a epuizarii, pe fondul incarcarii excesive cu ore de garda. Sindromul<<burnout>> sau sindromul epuizarii profesionale a devenit foarte des intalnit in spitalele din Romania si este mai putin legat de lucrul cu pacientii, ci mai degraba de factorii din sistem: birocratie, legislatie neclara, recunoastere sociala redusa, lipsuri materiale, munca in exces, care lasa prea putin timp de relaxare sau pentru activitati in familie. In timp, acesta duce la scaderea concentrarii, creste riscul erorilor si reduce productivitatea. Propunerea noastra legislativa vine in sprijinul celor care lucreaza in sistemul medical, urmareste atragerea in sistem a tinerilor medici si diminuarea exodului acestora in alte tari si, mai presus de toate, cresterea calitatii actului medical”.