DR. IONITA: INSUFICIENTA REFORMELOR IN SISTEMUL SANITAR PRIMAR POATE CONDUCE LA CONSECINTE DINTRE CELE MAI GRAVE

Deputatul brailean Antoneta Ionita (PNL) i-a cerut ministrului Finantelor, Eugen Teodorovici, informatii clare cu privire la intentiile Guvernului privind reformele in sistemul de sanatate, in special in sectorul asistentei medicale primare.

Dr. Ionita este de parere ca actualul Guvern a facut foarte putin pentru medicii de familie, in conditiile in care acesta este un sector descoperit, mai ales in mediul rural, acolo unde traieste circa 43% din populatie: ”Medicina primara trebuie sustinuta, pentru ca reprezinta baza sistemului de sanatate. Este adevarat ca anumite categorii de medici au beneficiat de cresteri salariale, insa personalul medical din asistenta medicala primara a fost ocolit de aceasta masura, in conditiile in care in acest sector se asigura peste 80% din serviciile medicale din sistem si reprezinta segmentul din sanatate cel mai aproapiat de pacient”.

Intr-un comunicat dat publicitatii, deputatul liberal sustine ca masura neimpozitarii veniturilor medicilor, propusa in programul de guvernare al PSD, ar trebui extinsa si la medicii de familie. De asemenea, Antoneta Ionita aminteste ca se pot acorda facilitati fiscale sub forma de credite avantajoase, de tipul ”primul praxis”, pentru dotarea cabinetului medical – o alta masura care ar incuraja tinerii sa se specializeze in medicina de familie si astfel, sa fie motivati sa practice aceasta meserie si in mediul rural: ”Exista parghii pe care Guvernul le poate folosi pentru incurajarea si stimularea acestui sector; important este sa existe interes si preocupare. De exemplu, un procent din taxa pe viciu, instituita in 2006, ar putea merge catre programele de preventie derulate prin medicii de familie. Din pacate, sumele colectate din aceasta taxa nu mai sunt folosite de mult in scopul pentru care au fost destinate initial.

Insuficienta reformelor in sistemul sanitar primar poate conduce la consecinte dintre cele mai grave, cum ar fi un grad de imbolnavire al populatiei din ce in ce mai mare, dar si imbatranirea prematura”.