DR. IONITA: LA SPITALUL JUDETEAN 80% DIN BUGET E ALOCAT PENTRU SALARII. E FOARTE MULT. ACEST LUCRU AFECTEAZA SUMA CARE RAMANE PENTRU MEDICAMENTE SI MATERIALE SANITARE
Deputatul PNL de Braila Antoneta Ionita declara ca aprovizionarea pentru Unitatea de Primire Urgente (UPU) se face separat de aprovizionarea pentru restul Spitalului Judetean, fiindca cele doua entitati primesc finantari separate. Dr. Ionita, care a condus ani de zile UPU Braila, a precizat insa ca aprovizionarea acestei Unitati se face tot de catre angajatii Spitalului Judetean si daca exista probleme legate de lipsa unor medicamente sau materiale sanitare la UPU nu este vina celui care coordoneaza activitatea acolo, ci a angajatilor din spital care se ocupa de aprovizionare.
Dr. Ionita a comentat in acest fel faptul ca zilele trecute, rudele unei persoane care a ajuns la spital in urma unui accident rutier au reclamat ca la UPU nu existau masti, pentru ca bolnavii ce asteptau la rand si apartinatorii lor sa nu se imbolnaveasca de gripa si nu exista nici spirt: “Aprovizionarea UPU se face la foc continuu, nu cred ca nu exista spirt. Eu am incredere in asistenta sefa care se ocupa de aceste comenzi. In schimb, poate sa fie o problema la nivelul Serviciului de aprovizionare, care se ocupa de aceste referate pe care asistentul sef din UPU le trimite catre serviciul respectiv. Daca cei de acolo nu trimit la timp aceste comenzi, atunci este o problema cu aprovizionarea, dar nu tine de cel din UPU.
Doamna manager (Delia Rasnoveanu, PSD – n.r) trebuie sa se intereseze si sa existe comunicarea aceasta si sa nu paseze responsabilitatea si vina catre medicul sef de sectie sau asistentul sef de sectie care, va spun, ii cunosc, isi fac treaba”.
Deputatul PNL considera ca atunci cand, in calitate de manager, vezi ca in spital apar periodic crize privind lipsa de medicamente si materiale sanitare, nu este dificil sa identifici cauzele si sa iei masurile de rigoare, ca sa nu se mai intample astfel de lucruri: “Nu e dificil; nu trebuia sa treaca 2 ani de zile pentru ca noi sa sesizam mereu si pacientii sa fie nemultumiti de aceste probleme.
In schimb, problema este cu acest fond care se duce – cel putin 80% – catre salarii si aici vina este a Ministerului Sanatatii, pentru ca bugetul ar fi trebuit sa fie alocat altfel, adica sa se tina cont ca un anumit procent trebuie sa fie in permanenta alocat pentru medicamente si materiale sanitare. Este foarte mare procentul acesta alocat catre salarii”.